Wereldmuziek

* * *..

Ton Maas

Carmen Souza: Protegid. Galileo/LC Music.

Waar is toch die prachtige stem gebleven die een lied rechtstreeks in de ziel wist te deponeren? Op haar nieuwste album Protegid lijkt de Portugees/Kaapverdische zangeres Carmen Souza het geloof in haar kracht als vertolkster te hebben verloren en zoekt ze haar heil in zoveel mogelijk verschillende stemmetjes.

Wat zang betreft, is het allemaal heel acrobatisch en er wordt swingend en jazzy gemusiceerd onder de bezielende leiding van Theo Pas’cal op bas, met pianist Omar Sosa als speciale gast. Maar je moet wel tot halverwege de plaat wachten voordat liedkunstenares Souza van zich laat horen met Sodade. Op de valreep wordt het dan toch nog even echt spannend, met bijstand van Adel Salameh op ûd en Arabisch getinte achtergrondzang. Vanavond is Carmen Souza in Rotterdam (WMDC). Tournee tot 15 maart.

Meerstemmig met traan
* * * * *

Albanie – Polyphonies de Lapardha. Arion/AMG.

Onwaarschijnlijke meerstemmigheid met een traan en een snik uit zuidelijk Albanië, een streek die net als het naburige Epirus in Griekenland beroemd is om zijn klaagliederen. Dat Albanië arm is, wisten we al, maar geluk in de liefde lijkt er al even schaars, getuige de smartelijke gezangen op deze plaat. Wel fijn dat al dat leed zo hartstochtelijk met ons wordt gedeeld.

Opbeurend en opwindend
* * * *

Turdus Philomelos: Ici maintenant là pouf! Home/AMG.

Opbeurende, ondeugende en opwindende muziek van overal en nergens, met als hoogtepunt een negen minuten lange dialoog tussen de Arabische luit van Karim Baggili en de virtuoos bespeelde trekzak van bandleider Julien de Borman.

Ton Maas

Meer over