wereldmuziek

* * * *..

Kálmán Balogh & Miklós Lukács: Cimbalomduó. FolkEurope/XMD.

Het hameren op de cymbalom (plankciter) is meestal een kwestie van snel-sneller-snelst, zeker als het gaat om de toch al jachtige muziek van de Hongaarse en Roemeense Roma. De twee beroemdste Hongaarse cymbalomspelers kruisen hier voor het eerst de hamers.

Het idee alleen al zal bij sommigen misschien duizelingen teweeg brengen, maar wonderlijk genoeg vinden deze notoire snelheidsduivels juist rust bij elkaar. Natuurlijk pakken ze af en toe flink uit, maar altijd ten dienste van de contrastwerking. Het openingsnummer lijkt, zo ingetogen als het is, zelfs afkomstig uit een speeldoosje.

Deze quatre-mains is ook een ontmoeting tussen twee werelden, want waar Balogh trouw blijft aan volksmuziek en klassiek, zoekt Lukács liever het avontuur van de jazz en de interculturele dialoog. Toch nemen de heren elkaar overtuigend op sleeptouw.

Sefardische muziek herleeft
* * * *

Shira u’tfila: Biviendo en kantando. Frea/Music & Words.

Het ensemble Shira u’tfila legt zich onder leiding van zanger en ûdspeler Stefan Sablic toe op het doen herleven van de Sefardische muziek uit Balkan, Mediterraan gebied en Midden-Oosten, met veel Ottomaanse klankkleuren. Een bijzonder toepasselijk extraatje is de bonus-cd met historische opnamen van hetzelfde bronmateriaal.

Lekker maar niet gewichtig
* * *

Gotan Project: Tango 3.0. ¡Ya Basta!/PIAS.

Zelfs het laten aanrukken van een oudgediende als Dr. John geeft de jongste onderneming van Gotan Project niet voldoende gewicht om het predicaat ‘versie 3.0’ te rechtvaardigen, maar lekker is het wel weer. Diep groovende beats en zwierige melodielijnen zijn en blijven het handelsmerk van deze Argentijnse Parijzenaars.

Meer over