DagboekJ.H. Donner (1927-1988)

Wereldkampioenschap verstoord door gedoe om stoel

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Bobby Fischer (1943-2008) Beeld Getty
Bobby Fischer (1943-2008)Beeld Getty

Reykjavik, 24 agustus 1972

Voor het begin van de tweekamp liet de Amerikaan (schaakgrootmeester Bobby Fischer, de uitdager van wereldkampioen Boris Spasski, red.), die de IJslandse stoelen niet goed genoeg vond, een speciale zetel uit Amerika overvliegen.

Spasski keek een paar dagen verlekkerd naar de zetel van ­Fischer, zwart bekleed, op wieltjes, met de mogelijkheid tot schommelen en de kans om ­z­ittend een volledige cirkel te ­beschrijven, en vroeg na vier partijen of hij er misschien ook zo een zou kunnen krijgen.

De organisatoren voldeden aan het verzoek en zorgden dat er precies zo een voor de titelhouder in de zaal kwam te staan. Alles leek geregeld, de stoelen waren identiek, maar toch stond Fischer erop steeds op zijn eigen stoel plaats te nemen.

Deze verklaring gaf Efim Geller (secondant van Spasski, red.) gisteravond: ‘Ik vind dat het gedrag van de heer Fischer in strijd is met de afspraken die in Amsterdam zijn gemaakt. Daar werd overeengekomen dat zowel titelhouder als uitdager zich als een gentleman zou gedragen.

‘Ik heb brieven ontvangen met de mededeling dat er elektronische apparaten en chemische middelen in de zaal zijn, die worden gebruikt ter beïnvloeding van de heer Spasski. De brieven wijzen in het bijzonder op de stoel die op verzoek van de Fischer is aangebracht.’

J.H. Donner (1927-1988), schaakgrootmeester en schrijver. Ingekort fragment uit Dagboek van de match Spasski-Fischer. Het Spectrum, 1972.

Meer over