Weizman nieuwe choreograaf Noord Nederlands Toneel

Het Noord Nederlands Toneel, een van de grotere theatergezelschappen van Nederland, krijgt vanaf 2017 een Israëlisch-Nederlandse choreograaf aan het roer: Guy Weizman.

null Beeld Niels Knelis
Beeld Niels Knelis

De keuze voor de 42-jarige Weizman geldt als opmerkelijk. Hij spreekt Nederlands en heeft weliswaar tien jaar ervaring in het leiden van een gezelschap, maar dan op het gebied van moderne dans. Weizman blijft als artistiek en algemeen directeur van NNT de scepter zwaaien over Club Guy & Roni, het Groningse ­gezelschap van hem en zijn vrouw Roni Haver. Een pittige dubbelbaan dus.

Jonge regiseusse

Naast Weizman stelt het NNT een jonge regisseuse aan als artistiek ­leider toneel: de Vlaamse Julie Van den Berghe (34). Zij wordt verantwoordelijk voor de regie van voorstellingen in de grote zaal, de gehele theaterprogrammering en het aantrekken van (gast)acteurs en -regisseurs.

De huidige artistiek leider van NNT, Ola Mafaalani, vertrekt. Zij wil zich als freelance regisseur weer richten op theater maken in plaats van tijdrovend management. In het voorjaar 2016 presenteert zij nog de theatermarathon Borgen.

Guy Weizman, hier met een Zwaan voor een tentoonstelling van Club Guy & Roni. Beeld ANP
Guy Weizman, hier met een Zwaan voor een tentoonstelling van Club Guy & Roni.Beeld ANP

Regiedebuut

De nieuwkomers hebben beiden eerder samengewerkt met het stadsgezelschap van Groningen. Dit seizoen beleefde Weizman zijn regiedebuut met De Twaalf Gezworenen van NNT. Van den Berghe maakte in 2011 Salomé, met muziek, dans en toneel.

Weizman (1973, Tel Aviv) heeft zich samen met levenspartner ­Haver in Groningen ontwikkeld tot interdisciplinair en internationaal choreograaf, werkend met disciplines als film, muziek, beeld, theater, dans. Weizman en Haver zoeken de hallucinatoire kracht van goed ­gevulde, explosieve voorstellingen. Ze werken even zo goed met platte popritmes als composities van ­Stravinsky en Berlioz of nieuwe ­muziek van Yannis Keriakides.

Wegconcurreren

Weizman, nakomertje uit een kleermakersgezin, begon als danser bij Batsheva Ensemble Dance Company, danste kort in Berlijn en Brussel (bij Anne Teresa De Keersmaeker) en lang bij Galili Dance in ­Groningen. In diezelfde stad richten ze in 2005 Club Guy & Roni op, dat ­tijdens de bezuinigingen Noord ­Nederlandse Dans wegconcurreert.

Van den Berghe (1981, Gent) staat bekend om memorabele gastregies bij grote toneelgezelschappen als NTGent, Toneelgroep Amsterdam en de Münchner Kammerspiele. Haar stijl is expressief, duister en soms surrealistisch. Ze kiest vaak klassiekers om terugkerende thema's als angst & fascinatie te onderstrepen. Met haar afstudeervoorstelling aan de Amsterdamse Theaterschool wint ze de Ton Lutzprijs 2010 voor beste regie. Opvallend succesvol is haar Gentse samenwerking met schrijver Bernard Dewulf (Een Lolita, Cyrano en Elektra). Bij TA2 valt ze op met een grotesk-grimmige Bloedbruiloft van Federico Garçia Lorca. Komend voorjaar regisseert ze bij TA het nog nooit in Nederland gespeelde Liliom, van de Hongaar Ferenc Molnár, om haar Hongaarse roots te onderzoeken.

Meer over