Review

Weinig bijzondere stijl past bij 'gewone' hoofdpersonen

Mijmeringen van erg normale mensen.

In de roman De trein van 6.41 staat geen enkele zin waarbij je een uitroepteken wilt zetten. Zinnen kabbelen voort, uitstekend vertaald, maar vrij monotoon, als het geluid van de trein die over het spoor van Troyes naar Parijs rijdt en waarin het verhaal zich afspeelt. Toch wil je verder lezen, puur om te weten hoe het afloopt. Dat heeft Jean-Philippe Blondel (1964) mooi voor elkaar gekregen.

De weinig bijzondere stijl past bij de 'gewone' hoofdpersonen. Twee mensen die naast elkaar in de trein komen te zitten en die doen alsof ze elkaar niet kennen. Op hun 20ste, 27 jaar eerder, hadden ze korte tijd een relatie: Cécile Duffaut, een onopvallend meisje, en Philippe Leduc, de knappe jongen voor wie alles vanzelf leek te gaan. Voor Cécile betekende het dramatische einde van hun samenzijn (Philippe gedroeg zich als een eikel) een ommekeer: vanaf dat moment wérd ze iemand. Voor Philippe ging het leven bergafwaarts. Nu hebben ze een treinrit van twee uur voor de boeg: genoeg tijd voor herinneringen aan toen en mijmeringen over hun niet al te vrolijke heden. Stukje bij beetje worden Cécile en Philippe echte, erg normale mensen. Hoe kun je na zo'n afscheid en zo'n lange stilte nog een gesprek beginnen?

De lezer die hoopt op een gelukkige afloop wordt niet helemaal bediend, daarvoor blijft het einde van deze éénakter te open. Maar Blondel laat daarbij ook zo veel ruimte dat er genoeg valt te fantaseren over een nog lang en gelukkiger leven.

Jean-Philippe Blondel, De trein van 6.41 (***), fictie.
Uit het Frans vertaald door Martine Woudt.
Cactus; 160 pagina's; euro 16,95.

Meer over