Wegener is vast gelukkig in de liefde

WEGENER, het krantenbedrijfje uit Apeldoorn, had geen geringe ambities toen het in 1996 de muziekuitgeverij Arcade overnam. Toenmalig Wegener-baas Peter Appeldoorn vergeleek zijn bedrijf zelfs met het machtige Time Warner, hét multimediabedrijf in Amerika....

Maar Time Warner bleek een onnavolgbaar voorbeeld. Wegener wil weer af van de muziekuitgeverij. Het wil zich grotendeels terugtrekken op zijn oude stiel: de regionale kranten.

Echt verwonderlijk is het niet, want de aanschaf van Arcade was vanaf het allereerste begin een miskoop. Niet dat het een slecht bedrijf was, maar de wereld bleek te veranderen. Arcade was een pretentieloze uitgever van Alle Dertien Goed-cd's, en verdiende met die compilaties goud. Maar sinds Wegener het bedrijf inlijfde, compileren de grote muziekuitgeverijen steeds vaker zelf. Bovendien compileert de middelbare scholier vrolijk mee op zijn cd-copieermachine. En tot slot zetten muziekpiraten andermans muziek voor nop op het Internet. Een compilatie van tegenvallers. Maar ook een bewijs dat schoenmakers een risico lopen als ze hun leest verlaten.

Wegener Arcade had dat zelf ook wel door. Een groot deel van het oude Arcade is al verkocht. Distributiebedrijf AMG werd vorig jaar verkocht, winkelketen The Music Store ook, het klassieke label Vanguard idem, alle Franse activiteiten. Begin dit jaar gingen de Duitse activiteiten eruit.

Wat er nog over is van Arcade (de uitgeverij in Nederland en Spanje, een activiteit in Amerika en muziekzender TMF), daarop gaat Wegener zich nu beraden. Verkopen dus. Maar het bedrijf zal er nooit meer geld uitkrijgen dan wat er de afgelopen jaren is ingestoken. In 1996 kostte Arcade 280 miljoen. Analisten denken dat Wegener zich in de handjes mag knijpen als het voor de brokken 250 miljoen terugkrijgt. Dertig miljoen weg, massa's managementtijd weg, hoop rentekosten voor niks. Een debacle dus.

Debacles horen bij ondernemen, en ook bij Wegener. Het bedrijf heeft er een handje van nieuwe ontwikkelingen te signaleren, daar op in te spelen en er mee onderuit te gaan. Het was al bezig de beurskoersen op teletekst te zetten toen de meeste mensen van dergelijke nieuwlichterij nog niets moest hebben. Het nam het jongerenblad Primeur over om het op verzoek mee te sturen met zijn regionale bladen. Vier jaar later was het gedaan met Primeur.

Ook op Internet waagde Wegener zich, met zijn ambitieuze project City Online voor virtuele én regionale ontmoetingsplaatsen. Zelfbenoemd Internet-goeroe Maurice de Hond zou het project tot een succes maken, maar vorig jaar stapte VNU uit City Online en Wegener zet er dit jaar zelf een streep onder.

Wegener lijkt geen gelukkige hand te hebben in het spel, maar de liefde voor lekker ouderwets papier bedrukken, die is er wel. En daar verdient Wegener al jaren zijn brood mee, zelfs in een markt die al sinds de zeventiger jaren krimpt. Daarom groeit elk jaar weer de winst, de afgelopen tien jaar met gemiddeld 17 procent. En elk jaar is de winst net zo groot als de investering.

In die tijd verzamelde Wegener een vracht aan regionale krantentitels. Het nam uitgeverij Tijl over, de Oostelijke Dagblad Combinatie (o.a. Tubantia en Twentsche Courant), Sijthoff (onder andere Haagsche Courant).

Met de VNU-bladen erbij zullen de peperdure persen veel beter bezet worden, maar vooral zal de adverteerder steeds moeilijker om Wegener heen kunnen. En zo'n machtspositie zou het Apeldoornse krantendrijfje in de muziek of op Internet niet snel bereiken.

Meer over