Weergaloze liveshow van Iggy Pop op SXSW

First lady Michelle Obama vindt Stevie Wonder 'de grootste songschrijver van deze planeet', zei ze op South by Southwest in Texas. Ze pakte de zaal volledig in.

null Beeld Getty Images North America
Beeld Getty Images North America

Nee, Michelle Obama zal zich in de toekomst niet verkiesbaar stellen als president van de Verenigde Staten, zo vertelde de First Lady woensdag tijdens de opening van de dertigste editie van het jaarlijkse South by Southwest Music Festival in Austin, Texas (SXSW).

Obama, uitgenodigd voor een keynote-speech op het grootste showcase festival ter wereld, vertelde dat haar kinderen na acht jaar Witte Huis meer van haar aandacht nodig hadden. Bovendien waren er veel meer 'platforms' voor het verwezenlijken van haar ambities dan Washington.

In een setting die leek op een talkshow van Oprah Winfrey zat Obama tussen drie andere sterke, succesvolle vrouwen, met rapster/actrice Queen Latifah als gastvrouw. Actrice Sophia Bush, songschrijfster Diane Warren en rapster/producer Missy Elliott oogden als een vriendinnenclubje.

South by Southwest

South by Southwest (sinds 1987) is een jaarlijks festival, georganiseerd door het bedrijf SXSW, dat zich richt op muziek, film en online-evenementen. De drie festivals vinden tegelijk plaats halverwege maart in Austin, Texas en groeien van jaar tot jaar. Alleen voor het muzikale deel schreven zich vorig jaar 28.000 mensen uit de muziekwereld in. En ook het filmfestival groeit snel in statuur. SXSW 2016 loopt tot 20/3.

De muziek

Mooi was de troostende handreiking van Obama aan Missy Elliott toen die geëmotioneerd vertelde over haar moeilijke jeugd. Ook Obama zelf had hard moeten vechten om alle 'twijfelaars' om haar heen van haar kwaliteiten te overtuigen, vertelde ze. Veel steun ondervond ze bij haar opa in de South Side van Chicago. Hij gaf haar ooit de lp Talking Book van Stevie Wonder, de artiest die ze nog altijd beschouwt als de 'grootste songschrijver op deze planeet'.

En zo kwamen de dames toch uit bij waar het in Austin dezer dagen om gaat: de muziek.

Eerdere keynote-sprekers op SXSW als Bruce Springsteen en Dave Grohl wisten de duizenden professionals uit de muziekindustrie te boeien met zeer inspirerende toespraken. En inspireren deed Obama op haar manier ook. Het applaus was in elk geval oorverdovend en toen ze zelfs nog een regeltje van r&b-groep Boyz II Men zong, leek de zaal volledig ingepakt.

Beste show

'It's so hard to say goodbye to yesterday', was haar gezongen reactie op de vraag of ze het Witte Huis zou gaan missen en die zin spookte later op de avond door, toen Iggy Pop een van de allerbeste shows uit de dertigjarige geschiedenis van SXSW ten beste gaf. Bijna twee uur stond hij met zijn nieuwe band op het podium en voor het eerst in tijden had je niet het idee naar een man te kijken die een act opvoerde.

Gespeeld werd zo ongeveer het hele, erg sterke, nieuwe album, dat hij maakte met Josh Homme, zanger/gitarist van The Queens Of The Stone Age. Op plaat al een gouden combinatie, maar live nog overtuigender.

De band, met naast Homme onder meer Arctic Monkeys-drummer Matt Helders, bleek precies wat Iggy Pop nodig had. Lust For Life had door Helders' gortdroge maar knallende drums meteen al de juiste groove en power. Terwijl Homme met zijn tweede stem Pops liedjes extra glans gaf. De oude liedjes kwamen vooral van de albums Lust For Life en The Idiot die Pop eind jaren zeventig met David Bowie maakte. Dat geluid hoor je ook terug op het nieuwe Post Pop Depression. Decennialang heeft Pop zijn door Bowie beroemd gemaakte China Girl niet gezongen. Donderdag deed hij het wel, en het klonk als nieuw. De 68-jarige Iggy Pop verkeert met deze jonge band in de vorm van zijn leven.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over