dagboekJosep Pla (1897-1981)

Weeklagen bij de Spaanse griep

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Calella de Palafrugell. Beeld Getty
Calella de Palafrugell.Beeld Getty

Catalonië, 18 oktober 1918

De griep houdt vreselijk huis. Onze familie heeft zich moeten opsplitsen om alle begrafenissen te kunnen bijwonen. In Bisbal is Marià de Linares ten grave gedragen. In Palafrugell een dochter van 18 jaar (een beeld van een meisje) van de familie S. Ik ben naar Bisbal geweest.

Vanaf de straat hoorde je de jammerklachten al. Een indrukwekkende vertoning die contrasteert met de zondagse aanblik van de mensen.

Wat is verkieslijker: zich opsluiten in een noodlotszwangere onverschilligheid of zich overgeven aan het delirium van luidruchtige uitingen van smart? Wanneer men huilt, lijdt men dan? En zij die niet huilen, lijden zij minder?

De begrafenis van senyor Marià de Linares vond plaats in diepe treurnis.In de vroege avond brengt het boemeltje ons in het twijfelachtige, schaarse licht van de wagons naar huis. De locomotief hijgt als een bezetene en uit de schoorsteen spuiten vonken­regens. De trein is vol. Over de inzittenden hangt een drukkende stilte. Zij die van de markt komen, doen zoals wij die van de begrafenis komen.

Als het mogelijk was zich een trein vol denkers voor te stellen, zou die dezelfde aanblik bieden. Op het gezicht de schaduw van de rand van de hoeden. Waar denken zij aan?

Josep Pla (1897-1981), Catalaanse schrijver en journalist. Ingekort­ fragment uit Het grijze schrift. Vertaling Adri Boon. Uitgeverij De Arbeiderspers, 1993.

Meer over