Weekendwijzer: het beste om thuis te bekijken

De 6 interessantste programma's dit weekeinde, van een Afrikareis op NPO 2 tot taartenbakkers op NPO Doc.

Mirjam Bosgraaf en Madelon Meester
Bram Vermeulen, Dwars door Afrika. Beeld VPRO
Bram Vermeulen, Dwars door Afrika.Beeld VPRO

1. Dwars door Afrika
Zondag, NPO 2, 20.20 uur

In de week dat Bram Vermeulen terugreist naar Zuid-Afrika, sterft Nelson Mandela. 'Alsof hij op me heeft gewacht. Zo voelt het.' Het regent in het stadion als de grote leider wordt herdacht. En er wordt gefloten als Jacob Zuma spreekt. Bram Vermeulen, die jaren correspondent in Zuid-Afrika was, is verbaasd dat Zuma's populariteit zo tot het vriespunt is gedaald. In het stadion begint Vermeulens tv-reis door de zuidpunt van Afrika. Hij inspecteert de 'plunderklasse' van Zimbabwe, ziet hoe de Chinezen een treinspoor aanleggen in Zambia. In aflevering 1 reist hij naar Marikana, waar de politie in 2012 het vuur opende op stakende mijnwerkers van de platinamijn. Vroeger protesteerden de mijnwerkers tegen de blanke regering. Nu, 25 jaar na de apartheid, protesteren ze tegen de ANC-regering. Ze dalen nog steeds af in het stof voor een hongerloon. Niets is veranderd.

2. Leven in de frontlinie
Zaterdag, NPO 2, 16.00 uur

'Je bevindt je in het hartje van de Schilderswijk en ik geloof niet dat dit echt getolereerd wordt hier. Dus je doet dit echt alleen voor jezelf, hoor', zegt een Haagse vrouw op geërgerde toon tegen Evelien Hölsken, oprichtster van Free a Girl, terwijl ze posters ophangt tegen prostitutie. Ze zet zich in om de handel van jonge meisjes uit Oost-Europa en Afrika tegen te gaan, meisjes die in Nederland voor het raam worden gezet.

Over mensen als Hölsken gaat de vijfdelige NTR-documentaireserie Leven in de frontlinie. Mensen die vechten voor een ideaal, vaak met gevaar voor eigen leven. Waar vinden ze de veerkracht om door te blijven strijden, terwijl ze continu worden tegengewerkt?

In deze eerste aflevering wordt Nanda Blansjaar (29) gevolgd. Te midden van de verwoestende burgeroorlog in Zuid-Soedan werkt zij met haar team van Artsen zonder Grenzen in het vluchtelingenkamp Batil. 'De dreiging is beangstigend. Je bent hier nooit 100 procent veilig', zegt ze. De jonge arts krijgt dagelijks te maken met ondervoeding, verkrachting en schotwonden. Toch blijft ze, in deze bijna uitzichtloze situatie, haar kracht en optimisme behouden.

Op de website levenindefrontlinie.nl kunt u napraten met de hoofdpersonen uit de serie.

3. 50 jaar TROS in Carré & 50 jaar TROS in Ahoy
Zaterdag, NPO 1, 20.30 uur en 21.50 uur

Woelig jaar in de omroepgeschiedenis: 1964. Toen kwam er een tweede tv-net. Toen begon de TROS. Eerst illegaal, als piraat vanaf een platform in de Noordzee, later officieel, vanaf de wal. De eerste omroep die niet van verheffing of levensbeschouwing uitging, maar van vermaak. Iedereen riep moord en brand om de 'vertrossing', maar dat kon de TROS niet boeien. Het staat in hun mission statement: 'De TROS is een echte volksomroep. We richten ons op gewone mensen. Van dokter tot vuilnisman. We maken programma's die kijkers echt leuk vinden. Kijkcijfers liegen niet.' De TROS werd de omroep van De Mounties, Te land, ter zee en in de lucht, De showbizzquiz, Love Letters, Medisch centrum west, Banana Split. En van het Nederlandse lied. In 1971 zongen Jacques Herb, Mieke Telkamp en Vader Abraham bij Chiel Montagne in Op losse groeven. In 2014 is de snor weer helemaal terug, en zingen Jan Smit, Frans Duijts, e.v.a. op het 50-jaar TROS-gala in Rotterdam.

4. Kings of pastry
Zondag, NPO Doc, 9.28 uur

Voor de fans van Heel Holland bakt. Maar dit is andere koek. Om de drie jaar kunnen patisseriechefs zich bewijzen in de meest prestigieuze bakcompetitie van Frankrijk, de MOF. Alleen de Meilleurs Ouvriers de France, de beste vakmensen, mogen de rood-wit-blauwe MOF-kraag dragen. In Kings of pastry worden drie chefs gevolgd die hevig verlangen naar die kraag. Jaren oefenen ze op hun petit fours en kunstige bruidstaarten. En dan komt de dag van de wedstrijd. Zenuwslopend. Met suikersculpturen, breekbaar als glas. Met tranen in het deeg. Als het lukt, áls, is er lof van president Sarkozy (de film is uit 2009). In zijn speech voor de winnaars benadrukt Sarkozy dat patissiers in Frankrijk net zo belangrijk zijn als academici.

5. Focus: De Continenten
Zondag, NPO 2, 18.50 uur

Ongeveer 200 miljoen jaar geleden begon het aardse supercontinent Pangea uit elkaar te vallen. Er vormden zich nieuwe oceaanbassins, er verrezen bergen en er ontstonden zeven nieuwe landmassa's die allemaal uniek waren: de continenten zoals we die nu kennen. Al die continenten hebben hun eigen uitgesproken karakter, schatten en vormen van leven.

In de Britse serie De Continenten (Rise of the Continents) wordt de gigantische puzzel die Pangea was weer in elkaar gelegd en wordt de geschiedenis van de continenten achterhaald en worden vragen beantwoord als 'Hoe komen gefossiliseerde walvissen in de Sahara terecht?'. In de eerste aflevering gaat presentator Iain Stewart naar het continent Afrika.

6. NTR Academie: Rob Scholte
Zondag, NPO 2, 19.45 uur

Portret van kunstenaar en beeldenmaker Rob Scholte, die in de jaren tachtig en negentig grote roem verwierf met zijn controversiële kunst, uitdagende uitspraken en uitbundige levensstijl.

In 1994 stappen Scholte en zijn vrouw, voormalig model Micky Hoogendijk, in hun donkerblauwe BMW bij de Laurierstraat in Amsterdam. Kort nadat ze zijn weggereden, ontploft er een handgranaat onder de auto. Scholte raakt zijn beide benen kwijt, Hoogendijk is op dat moment zwanger en krijgt een miskraam. De dader van de aanslag is nooit gevonden.

Sindsdien leeft Scholte meer in de luwte, maar hij is onverminderd productief als kunstenaar en als museumbeheerder van zijn eigen museum in Den Helder: het Rob Scholte Museum. In deze documentaire aandacht voor zijn werkwijze. Hij borduurt voort op het werk van anderen, recyclet materialen en geeft hier een nieuwe betekenis aan. Scholte: 'Het is onzin dat je het allemaal zelf moet doen. Je tijd is schaars. Menselijke energie is heel schaars en duur. Wat dat betreft zie ik mezelf meer als een regisseur, een producent.'

Meer over