WEEKBLADEN

De zomer is begonnen, zeker bij HP/De Tijd, waarvan het hele nummer is gewijd aan man en vrouw. Elsevier neemt de Haagse balans op en VN verhaalt over de Palio in Siena....

ERIC OUTSHOORN

DE GROENE

Een mooi interview met Robert Jasper Grootveld, ooit de anti-rookmagiër, net AOW-gerechtigd. Hij gelooft nog steeds dat eens Klaas zal komen.

Ik heb vaak gedacht dat ik mijn eigen ideeën in de weg zit. Misschien moet ik eerst dood zijn voordat mijn plannen uitgevoerd kunnen worden.

Verder een verhaal over de herdenking van de Vlaamse schrijver Felix Timmermans, wiens bruine verleden een hindernis vormt voor een uitbundige viering.

Het Groene-essay gaat over de teloorgang van het Russische leger. Generaal Grisjin over de uittocht van het kader:

De uitloop militariseert de reeds gewelddadige Russische samenleving almaar verder, en het gevaar van bendeoorlogen en burgeroorlogen op kleine schaal neemt alleen maar toe.

Verder komen Indo's van de tweede generatie aan het woord. Een deel van hen heeft zich verenigd in het Indisch Netwerk.

Als je aan een Nederlander vertelt dat je Indisch bent, krijg je vaak als reactie: ja, je bent wel donker, maar dat hadden we niet gedacht.

ELSEVIER

Het (traditionele) omslagverhaal gaat over het laatste jaar van het huidige kabinet. Wie telt politiek nog mee in Den Haag? Een lange lijst met stijgers (Beatrix natuurlijk, Kok idem en ook Marijnissen).

CDA-partijvoorzitter Helgers is out, sinds hij De Hoop Scheffer in de wielen reed:

Helgers heeft Jaap z'n feestje bedorven

Verder een verhaal over de groeiende populariteit van boekenmarkten als die in Deventer, de lobby van Indië-gangers en andere veteranen.

Een interview met kardinaal Simonis, die niet vrolijk is over de toestand in de wereld.

Ik hoor soms: Eminentie, ik geloof wel dat er iets bestaat. Onze Lieve Heer is dus gereduceerd tot iets.

Het blad portretteert verder de gedoodverfde opvolger van de Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela, Thabo Mbeki.

Een aardig verhaal over de familie De Wied-Gispen, hersenonderzoekers: vader David de Wied, dochter Christine de Wied-Gispen en schoonzoon Willem Hendrik Gispen. Vader David:

De maatschappij moet niet te ongeduldig worden. Neem eens genoegen met alles wat al bereikt is, in plaats van voortdurend verder te willen kijken.

Verder, net als in HP/De Tijd, aandacht voor hofmakerij der ouderen.

HP/DE TIJD

Een dubbeldik zomernummer dat ongetwijfeld moeiteloos werd volgepend gezien het onderwerp: man en vrouw. Vrij naar Van de Velde wordt het Volkomen Huwelijk van Ivan Wolffers en Marion Bloem bezien, en ook Hedy d'Ancona mag honderd antwoorden geven over mannen en relaties. Waarom ze scoorde bij mannen:

Ik hoop dat ze door de jaren heen vielen voor mijn humor. Ik ben een nogal geestig iemand.

Verder Casanova-vertaler en naar eigen geloof prima versierder Theo Kars en zijn tegenpool Theo(door) Holman, de onvermijdelijke erotiek op Internet, zwarte mannen en ga zo maar door.

HN-MAGAZINE

Een kleurig magazine deze week, met aandacht voor het boek A Course in miracles, twaalfhonderd pagina's. Een bestseller. De stem van Jezus, doorgegeven door de Amerikaanse Helen Schucman. Vertaler Glaudemans:

Ik voelde diep dat dit het boek was waar ik mijn leven lang op heb gewacht.

Verder een interview met de Marokkaanse rai-zanger Ashraf en bijval aan staatssecretaris Van Dok die het beleid van de Amerikaanse president Clinton tegen Cuba op de korrel nam.

VRIJ NEDERLAND

VN verhaalt over tien beroepsactievoerders, van plakkers tot demonstranten. Peter van Groen Front:

Ik provoceer geen bouwvakkers, al is het maar uit zelfbescherming.

Verder deel 2 van de reconstructie van het Fokker-debacle en een interview met tv-commentator Mart Smeets, 50 en milder geworden. Over Sport 7, bijvoorbeeld:

Niemand, maar dan ook echt niemand voelde de behoefte om op het graf te dansen. Geen sprake van.

De met vut gegane politiecommissaris Anneke Visser, onbetwiste autoriteit op het gebied van jeugd- en zedenpolitie, ondervraagd.

De tijd is zakelijker geworden, de afstand met de kinderrechter is groter geworden, het klimaat is onpersoonlijker, individualistischer.

Verder een fraai zomerverhaal met foto's over de Palio van Siena, mooiste stad van Toscane. Tweemaal per jaar wordt op het fabelachtige Piazzo del Campo een paardenrace gehouden tussen jockeys van de zeventien wijken.

Eric Outshoorn

Meer over