We zijn toch geen paupers?!

Gangsters hebben veel kritiek op de films die over hun leven worden gemaakt. Zo ook James 'Whitey' Bulger, die in Black Mass wordt gespeeld door een onherkenbare Johnny Depp.

null Beeld X
Beeld X

'We zien eruit alsof we downsyndroom hebben.' De voormalige adjudant van de Amerikaanse topgangster James 'Whitey' Bulger is niet zo blij met de nieuwe speelfilm over diens leven. Dat bleek kort na de Amerikaanse release van Black Mass, vorige maand, toen Kevin Weeks leegliep tegen een verslaggever van website The Daily Beast. Onder meer het aapachtige voorkomen van de acteur die hem zelf vertolkt (Jesse Plemons), stelde de 59-jarige ex-gedetineerde teleur.

Je kon erop wachten. Zoals wetenschappers op verzoek van de media elke nieuwe sciencefictionfilm uitkammen op (theoretische) onwaarschijnlijkheden, zo fileren echte gangsters de films die men maakt over hun wereld. Het mooiste commentaar ooit van een ingewijde op de maffiaklassieker The Godfather wordt toegeschreven aan Sammy 'The Bull' Gravano. Die film, zei de toen 70-jarige ex-onderbaas van de Gambino-familie, 'maakte dat ons leven eervol leek'.

Leerzame exercitie

Het uitgebreide interview over de feitelijkheid van Black Mass op de Amerikaanse nieuwssite was een leerzame exercitie. De moorden in Black Mass, dat klopte allemaal wel ongeveer volgens Weeks, inclusief die met de hand gewurgde jonge vrouwen. Maar dat uiterlijk: 'In de film zien we eruit als paupers, terwijl we in werkelijkheid kostuums van 2.700 dollar droegen.'

Of het taalgebruik: 'Whitey schold nooit op zijn naaste medewerkers, zoals in de film. Hij schreeuwde ook niet tegen ze.' Die collega-gangsters, zo benadrukte adjudant Weeks, stonden misschien niet op gelijke voet met maffiabons Bulger, maar waren nog steeds heuse gangsters, soms halve psychopaten. Schold je ze uit, dan kon je een kogel verwachten.

Pure filmkolder, noemt Weeks de door diverse critici geprezen filmscène waarin Johnny Depp als Bulger zijn zoon vriendelijk-vaderlijk zijn persoonlijke ethiek bijbrengt, als het jongetje op school is bestraft wegens een vechtpartij: 'Je fout is niet dat je sloeg, maar dat iemand je zág slaan.' Zo zou Whitey een kind nooit toespreken, stelt Weeks, die enig recht van spreken heeft, daar Bulger de peetvader is van zijn eigen zoon.

81 jaar oud

Vrienden zijn de twee al lang niet meer: in 1999 getuigde Weeks tegen zijn voormalige opdrachtgever, die in 2011 zonder inzet van geweld werd aangehouden in Santa Monica, Californië. Bij zijn arrestatie was Bulger 81 jaar oud. Hij leidde een anoniem bestaan met zijn vriendin, met ruim 800 duizend dollar aan cash verstopt in de wanden van zijn appartement. Er werd ook een arsenaal aan wapens gevonden.

Bij de wereldpremière van Black Mass, vorige maand op het filmfestival van Venetië, liet hoofdrolspeler Depp weten dat hij 'uit respect' contact had gezocht met Bulger, maar dat die hem niet wilde ontmoeten. Een verzoek van de steracteur om op audiëntie te komen in de gevangenis werd afgewezen. Wel toonde Depp zich content dat een van Bulgers advocaten de filmset bezocht en de acteur aldaar het vertrouwen gaf dat die met zijn spel in de juiste richting zat. Een tweede advocaat van Bulger liet onlangs weten dat zijn cliënt totaal niet is geïnteresseerd in Johnny Depps acteerwerk en Black Mass ook niet zal gaan zien. 'Wat Bulger betreft speelt Depp gewoon weer de Mad Hatter', verklaarde de advocaat, verwijzend naar Depps eveneens met veel grime gestutte bijrol in Alice in Wonderland (2010) van Tim Burton. Díé film zag de gangster kennelijk wel.

Pogingen van Johnny Depp om ter voorbereiding op zijn rol in de biopic Black Mass in contact te komen met de echte James 'Whitey' Bulger werden afgewezen door de 86-jarige voormalige gangster uit Boston. Interactie tussen echte gangsters en filmwereld is op zich niet uitzonderlijk en begint vaak op initiatief van acteurs. Zo werd John Travolta in 2011 gefotografeerd tijdens een intiem dinertje met de Gotti-clan, ter voorbereiding op zijn rol als de beruchte Don John Gotti, van de New Yorkse Gambino-maffiafamilie.

undefined

Johnny Depp Beeld John Phillips
Johnny DeppBeeld John Phillips
Meer over