De flexibele opiniemakerThomas Hogeling

We zijn een groot leider verloren: mijn scheidsrechter Gert, die niet geloofde in straffen

null Beeld

De flexibele opiniemaker verdedigt wekelijks een opinie waar op dat moment behoefte aan is. Ditmaal: we zijn een groot leider verloren.

Zolang als Mark Rutte dit land leidt, is Gert Thesingh mijn scheidsrechter bij thuiswedstrijden van JOS Watergraafsmeer in Amsterdam. Ik heb weinig behoefte aan een gekunstelde vergelijking tussen de twee mannen, maar het is een goed excuus om u te vertellen over Gert. Want op de donderdag dat in de Tweede Kamer de bom barstte, liet hij ons weten dat-ie niet lang meer te leven heeft.

Gert was een zachte leider, hij geloofde niet in straffen. Tien jaar lang droeg hij zijn kaarten in zijn borstzak, slechts eenmaal liet hij er een zien – een rode, waar aangifte wegens zware mishandeling wellicht beter op z’n plaats was geweest. Veel te vaak heb ik grote mannen op intimiderend kleine afstand tegen hem zien schreeuwen, maar bang of boos werd hij nooit. Hij had het allemaal al eens gezien, veel te veel meegemaakt om zich druk te maken om uitgeschoten voetbaltestosteron.

Eind jaren zeventig was Gert nauw betrokken bij de oprichting van de Medisch-Sociale Dienst Heroïne Gebruikers, de ‘junkiebond’, daarna bleef hij strijden voor de belangen van verslaafden. Ook in die rol geloofde hij niet in straffen: ‘Vertrouwen is het sleutelwoord.’ Gert had oog voor de zelfkant van de samenleving, zijn werkbezoeken vonden plaats onder bruggen en geïmproviseerde tentjes langs de snelweg. Duizenden mensen bracht hij met zijn bus naar de GGD, om behandelingen voor in de bovenwereld uitgestorven ziekten als tbc mogelijk te maken.

In de jaren negentig voetbalde hij als witte veertiger voor Chabab in een team dat verder bestond uit randgroepjongeren met een migratie­achtergrond. Met een aantal van hen verhuisde hij naar JOS Watergraafsmeer, waar hij scheidsrechter werd: ‘Uit eigenbelang, zo kan ik nog blijven voetballen.’

Gert heeft de Paasmaandag uitgekozen als zijn laatste dag: ‘De blessuretijd is over.’ Ik ben blij dat ik hem heb gekend, we zijn een groot leider verloren.

Meer over