De GidsModetrend

We gaan weer stijlvolle capes dragen, maar niet zoals Darth Vader of Roodkapje

Zelfs een fantasieloze outfit krijgt cachet met dit item, aldus Cécile Narinx, die elke week schrijft over een modeverschijnsel. Deze keer: de cape.

Lemaire, Paris FW18. Beeld
Lemaire, Paris FW18.

Catwalk

wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Een cape, en dan niet zo’n braaf exemplaar als waarmee Roodkapje op weg ging naar grootmoeder. Kloek moet-ie zijn, een dikke warmhouder formaatje tweepersoonsplaid. Liefst zo een die je met grote zwiep door de ruimte kunt cirkelen om hem dan over de schouders te laten vallen, om hem vervolgens nog eens rond de hals te gooien. Wel even uitkijken of er geen glazen of brandende kaarsen in de nabijheid staan.

Ontwerpers

welke merken? en hoe dan?

De capes kwamen - net als de collecties - in soorten en maten. Givenchy en Loewe maakten keurige, trenchcoat-achtige capes in trenchcoat-achtige beigetinten. Bij Erdem en Saint Laurent waren ze een stukje zwarter en daarmee behoorlijk dramatisch. Bij Isabel Marant, Lemaire en McQueen waren ze wat folkloristischer. Bij MSGM tenslotte was de cape niet veel meer dan een royale dekenachtige omslagdoek.

Isabel Marant, Paris FW18. Beeld
Isabel Marant, Paris FW18.
Givenchy, Paris FW18. Beeld
Givenchy, Paris FW18.
Erdem, Paris FW18. Beeld
Erdem, Paris FW18.
Saint Laurent, Paris FW18. Beeld
Saint Laurent, Paris FW18.
MSGM, Paris FW18. Beeld x
MSGM, Paris FW18.Beeld x
McQueen, Paris FW18. Beeld
McQueen, Paris FW18.

Dagelijks werk

hoe gaan we hem dragen?

Je wist het misschien nog niet, maar de cape is je beste vriend, zo aan het einde van het seizoen als je eigenlijk niet meer weet wat je nou toch weer aan moet en het daarbij ook nog eens best fris hebt. De cape is de slagroom die van een saaie taart een feestnummer kan maken, want zelfs een fantasieloze outfit krijgt cachet als er een wapperende cape overheen valt. Je maakt er een fijne nadrukkelijke entree mee en je kunt lekker snel van laag wisselen. Ook ideaal als je gaat vliegen. Met een vliegtuig bedoel ik, niet als Superwoman. Alhoewel, dan al helemáál.

Zandkleurig waterdicht katoen van Valentino via My Theresa, €1.490. Beeld
Zandkleurig waterdicht katoen van Valentino via My Theresa, €1.490.
Drieknoops geruite wollen cape met kasjmier van Burberry via My Theresa, €1.650. Beeld
Drieknoops geruite wollen cape met kasjmier van Burberry via My Theresa, €1.650.
Zandkleurig met capuchon en zwarte tapering van Hermès, prijs op aanvraag. Beeld rv
Zandkleurig met capuchon en zwarte tapering van Hermès, prijs op aanvraag.Beeld rv
Lila geruit van Herschel Supply, €79. Beeld rv
Lila geruit van Herschel Supply, €79.Beeld rv
Grijze omslagdoek met oranje-witte ruit van Uniqlo, €19,90. Beeld
Grijze omslagdoek met oranje-witte ruit van Uniqlo, €19,90.
Zwarte waxcape m/v van Barbour, €299. Beeld
Zwarte waxcape m/v van Barbour, €299.

Neem een voorbeeld aan

bekend mens

Ergens rondom de valkuilendriehoek superheld/labradoruitlater/levend standbeeld, is daar de veilige haven van de stoere capedraagster. De stoere capedraagster is niet vies van een mespuntje drama en een snufje aanstellerij - laten we elkaar geen mietje noemen -maar ze draagt haar cape nimmer kolderiek of respectloos. Nimmer! De stoere capedraagster doet een beetje denken aan Michele Mercier in Angélique et le Sultan, aan Cate Blanchett in The Missing en aan de draagster van de meest tijdloze, coole, zij het wat petieterige, cape ooit: Jane Fonda in Barbarella. Die combinatie van ‘Hé hallo, hier ben ik!’ en ‘Wie doet me wat?’, dát is wat van een cape een supercape maakt. Kijk en leer.

Jane Fonda in Barbarella. Beeld Corbis via Getty Images
Jane Fonda in Barbarella.Beeld Corbis via Getty Images

Angstbeeld

valkuilen vermijden doe je zo

De lijst van licht ridicule, capedragende (film)personages is zo lang dat ik me zal moeten beperken tot een bloemlezing. Hoe je ook de deur uit gaat, als je ziet (of hoort) dat je oogt als Darth Vader, Sandeman, Batman, Superman, Graaf Dracula, Maleficent, Julius Caesar, Ben Hur, Cleopatra, Lord Wessex in Shakespeare in Love, Lady Chatterley, Orson Krennic, Madam Satan, Apollo en/of Starbuck uit Battlestar Galactica, prins Barin uit Flash Gordon, graaf Tel uit Sesamstraat, Tralene uit Star Trek, Dalida, Liberace of prinses Beatrix (hoe bewonderenswaardig ook): keer dan om en verkleed je subiet.

Prinses Beatrix. Beeld ANP
Prinses Beatrix.Beeld ANP
Meer over