Wat we weten over de Grote Kanye Westshow vanavond

Vanavond kijken honderdduizenden mensen wereldwijd in bioscopen naar de live-uitzending van wat waarschijnlijk het midden houdt tussen een albumpresentatie, een modelijnlancering en een experimentele kunstperformance. Wat we gaan zien en horen? Dat is nog niet duidelijk. Dit is wat we weten op basis van zijn tweets.

Kanye West Beeld anp
Kanye WestBeeld anp

Het gonst al maanden rond Kanye West, misschien wel de meest spraakmakende popster van de afgelopen jaren. De man die zichzelf graag vergelijkt met mensen als Michelangelo, Shakespeare, Andy Warhol, Steve Jobs, Michael Jackson en Picasso, komt met een nieuw album.

Wat te verwachten van de opvolger van bepalende werken als Yeezus (2013) en My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)? Tussen al het controversiële twittergeweld - zoals een ruzie met mede-rapper Wiz Khalifa of eergister nog 'BILL COSBY INNOCENT !!!!!!!!!!' - viel al een hoop op te maken. Zoals de albumnaam, de sound (gospel?) maar ook het laatste model schoenen uit zijn nieuwe Yeezy-kledinglijn. De belangrijkste tweets op een rij.

Wie is Kanye?

'Ik ben geen beroemdheid, ik ben een activist', zei hij vorig jaar in The New York Times over zijn aspiratie om de modewereld minder elitair en haute couture betaalbaar te maken. Zo streed hij ook jarenlang voor de emancipatie van zwarte muziek. Was hij eerst nog blij als hij de prijs voor beste hiphopalbum van het jaar won, later dacht hij: waarom niet gewoon het beste album van het jaar, period? Een profiel van Kanye West.

Madison Square Garden

De presentatie vindt vanavond plaats in Madison Square Garden in New York. De 18 duizend kaarten waren binnen tien minuten weg. Ook de twee zalen van Pathé Arena in Amsterdam zijn uitverkocht.

De uitnodiging voor de GKWS op Madison Square Garden kwam in een vacuüm gezogen pakketje.

The Life of Pablo

The Life of Pablo dus. Zo zal het album gaan heten, want dat tweette Kanye West gisteravond. Is dit de defenitieve albumnaam? Zeker weten doen we het niet.

Anderhalf jaar geleden was het nog So Help Me God. In mei 2015 veranderde hij de naam in SWISH. Eind januari postte hij een handgeschreven briefje op Twitter met de tracklist en een nieuwe naam voor het project: Waves. Daar kwam veel kritiek op, onder andere dat hij de term zou hebben gejat van rapper Max B., wiens muziekgenre wavy wordt genoemd. Een paar dagen later zei hij weer dat er nog steeds geen naam was. Twee dagen voor de presentatie twitterde West dat de plaat The Life of Pablo zou heten.

Hoe het gaat klinken?

'Niet het album van het jaar, maar het album van het leven' - Kanye West, 26 januari 2016.

'Het album is dus eigenlijk een gospel-album' - Kanye West, 27 januari 2016.

'Dit nieuwe album is een van de beste albums. Niet hét beste album' - Kanye West, 3 februari 2016.

Op de tracklist staat ook het nummer Wolves, dat West live uitvoerde met SIA en Vic Mensa tijdens de 40ste verjaardag van Saturday Night Live. En Real Friends (hier te streamen op SoundCloud)

Wie doen er mee?

Een volgekrabbeld A4'tje als een zoekpuzzel. Wie doen er waarschijnlijk allemaal mee op The Life of Pablo? Billboard Magazine zocht het voor ons uit. Hieronder een lijstje van de bekendste namen.

Producers: Andrew Dawson, Mike Dean, Swizz Beatz

Artiesten: 2 Chainz, A$AP Rocky, Andre 3000, Kid Cudi, Puff Daddy, Earl Sweatshirt

Artwork?

Tracey Mills, een van de belangrijkste designers van Kanye Wests kledinglijn Yeezy, deelde onderstaand artwork op Instagram. Met de hashtags #waves #AlbumFormerlyKnownAsSwish.

Dus, dit was de coverart van Waves? En is dit dan ook de coverart van The Life of Pablo? Of heeft West daar weer iets nieuws voor laten ontwerpen?

Yeezy season 3

Dus niet alleen muziek, maar ook een nieuwe kledinglijn. Hoe de nieuwe kledinglijn van gaat heten, dat mogen we als bekend veronderstellen: Yeezy season 3. De opvolger van season 1 en 2.

Oh ja, nog voor de presentatie van seizoen 3, gaf Yeezy nog even aan dat seizoen 4 alleen maar uit kinderkleding zal bestaan.

En de kleren

West gebruikt Twitter als een online catwalk om alvast wat stukjes van zijn nieuwe kledinglijn te presenteren. Een mogelijke combinatie hieronder. Een oranje trui, daaronder een broek met gekleurde opgenaaide broekstukken (fotograaf: A$AP Rocky) en witte sneakers.

Michael Jordan komt niet

Hoe we dit weten? Nou, uit de sms-conversatie van West met ene Tracy. Wie er wel komen? Boksers Floyd Mayweather en Mike Tyson staan op het verlanglijstje. En met een beetje geluk komt ook Leonardo DiCaprio opdagen.

Meer over