Wat was de beste oudejaarsconference? (Bekijk ze hier)

De oliebollen zijn verteerd, de lege flessen opgeruimd en het normale leven begint weer. De kans is groot dat u niet alle oudejaarsconferences heeft kunnen volgen in het feestgedruis. Vk.nl zet voor u op een rijtje hoe er is gereageerd op de drie meest spraakmakende: die van Youp van 't Hek, Freek de Jonge en Beau van Erven Dorens. U kunt ze hier ook nog eens rustig online terugkijken.

Youp van 't Hek. Beeld anp
Youp van 't Hek.Beeld anp

Beau van Erven Dorens
De kans is groot dat u de eerste (en waarschijnlijk laatste) conference van Beau van Erven Dorens hebt gemist. Er keken slechts 383.000 mensen. Vanuit een Couperus-achtig huiskamerdecor, met foto's van onder meer ex-collega Albert Verlinde in de boekenkast, blikt Beau terug op 2011. Vaste SBS-grappenmaker Guido Weijers stapte over naar de KRO en dus viel er een gat. Daarnaast wilde Beau voor zijn reportageserie De wereld van Beau de wereld van de comedy verkennen. SBS6 zond zowel de making of uit, als een registratie van de conference zelf.

De Volkskrant schreef: Beaus conference is vooral een parodie op de oudejaarsconference. Er zijn heel veel foute grappen. Over mede-BN'ers, over de geaardheid van minister De Jager en over de seksloosheid van premier Rutte. Soms is er zelfs (gespeelde?) morele verontwaardiging over zaken die Beau aan het hart gaan. Het valt niet mee, om een understatement te gebruiken. Hiermee wil je het jaar niet afsluiten.

Twitteraars zijn fanatieke amateurrecensenten en bespreken ieder televisieprogramma al op het moment van uitzending. De reacties op de conference van Beau waren niet mals. Joey Boeters: 'Dat oudejaarsding van Beau van Erven Dorens was wel echt heel slecht. Met of zonder pet, huilen, dat was het.' Ietje Heybroek bracht het genuanceerd: 'Respect voor Beau van Erven Dorens met zijn oudejaarsconference. Hij deed het toch maar. Hij weet ook dat hij geen Youp is'. Tim E. Oosterbroek kreeg er hoop van: 'Als Beau van Erven Dorens een redelijke oudejaarsconference kan neerzetten moet wereldvrede toch binnen handbereik zijn? Wie doet er mee?' Karim had een boodschap voor Beau: 'Beau van erven dorens, als u dit leest. JE BENT NIET GRAPPIG!' Eva Heine deed geen uitspraken over het grappigheidsgehalte, maar schreef: 'Beau van Erven Dorens is echt schattig!'

Bekijk de conference van Beau hier.

Youp van 't Hek
Youp van 't Hek was de kijkcijferkampioen. Ongeveer 2,4 miljoen mensen keken gisteravond naar zijn oudejaarsconference. Het was daarmee het best bekeken programma op de Oudejaarsavond, maar het was wel zijn slechtst bekeken oudejaarsprogramma tot nu toe.

Youp dwaalt 's nachts na een feestje dronken langs de grachten en hoort de prachtige vioolklanken van een beroemde violiste. Zij stond vroeger in grote concertzalen, maar die linkse hobby hoeft niet meer op overheidssteun te rekenen. Die treurige situatie staat symbool voor de geestelijke armoede van Nederland.

De Volkskrant schreef over de conference: Youp komt met een erectie uit de badkamer van zijn hotel. Het kamermeisje komt binnen en zegt dat ze wil stofzuigen. Youp weet dat hij niet de jongste is, maar dat vindt hij toch wat al te beledigend. Na een paar minuten heb je het kaartje er al uit gelachen, en daarna krijg je nog een lading lachbonussen.

Met zoveel kijkers was Youp natuurlijk trending op Twitter, waar hij werd overladen met complimenten: Ook Bardo Ellens had alleen maar lof voor Youp: 'Wat is die Youp van t hek toch een baas!! Echt geniaal.' Koho tweette: 'Ik vond Youp van 't Hek overigens wel weer ouderwets goed. Met zo af en toe een spiegel waarin je tot je schrik jezelf (even!) herkent.' Roland Geurts kon er geen genoeg van krijgen: 'Youp van 't Hek opnieuw kijken, blijft geniaal #held'. Alleen bij sommige jongeren viel Youp niet geheel in de smaak: 'Heb nu wel genoeg gezien van Youp van 't Hek. Als ik wil kijken naar een oude kerel met een bril, kijk ik wel naar me vader', schreef Ljen. Melissa hield er nog iets aan over: 'Ik heb me net ziek gelachen om Youp van 't Hek'.

Bekijk de conference hieronder, of hier.

Freek de Jonge
Freek de Jonge kreeg gisteren 893.000 kijkers aan de buis gekluisterd. De eenzame wolf dendert rücksichtslos door het bos en vernietigt alles wat hem niet aanstaat. Freek zet een aantal lone wolfs van 2011 op een rijtje: Anders Breivik, Tristan van der V., Johan Cruijff en Geert Wilders, en vraagt zich af hoe we in godsnaam van dit soort gekken, die het gelijk aan hun zijde menen te hebben, af kunnen komen.

Ondanks het wrange thema spat de humor ervan af, schreef de Volkskrant-recensent. Freek de Jonge in bomberjack is een gretige jonge hond die alle stand-up comedians in zijn zak steekt. Soms zitten de grappen subtiel verstopt in jeugdverhalen die ingenieus naar actuele politieke situaties (Afghanistan, PVV) worden geleid. Knallende oneliners, vuurpijlen, slapstick, alles gooit Freek eruit.

Waren de tweets over Beau voornamelijk negatief, die over Youp voornamelijk positief, over Freek waren de meningen zeer verdeeld. Vooral de vele politieke statements van De Jonge maakte de tongen los: Kyllian van der Put: 'De enige goeie grap van Freek de Jonge was die grap over de NSB en de PVV'. Hanny beslechte de strijd in het voordeel van Freek met haar oordeel: 'Freek de Jonge heeft weer gewonnen van Yoep van't Hek. Het blijkt maar weer, zelfde items, maar vloeken en grof zijn is helemaal niet nodig'. Anneke genoot ook van Freek de Jonge: 'Freek is wat mij betreft nog steeds de beste'. Tim Bloetjes was minder te preken over de comedian: 'Zure oude bejaarde die Freek de Jonge, rare/enge uitspraken over weigerambtenaar, homo's, Cruijff en Wilders! #freekisdement.' Geertjan Wielenga vond Freek de Jonge erg goed: Dan zie je meteen wat Youp mist, politiek kleur bekennen. En Gerald Benes hield het kort: 'Freek de Jonge, je bent een sukkel! xx.'

Bekijk de conference van Freek hieronder of hier terug.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over