Wat vonden de critici deze week (51) van de bioscoopfilms?

Wekelijks selecteert de Volkskrant nieuwe films die u volgens de filmrecensenten niet mag missen. En een aantal die u met gerust hart kunt overslaan. Deze week: het beeldschone en ouderwets romantische Carol, glad amusement in Mannenharten 2 en het subtiele drama Our Little Sister.

Still uit Our Little Sister. Beeld
Still uit Our Little Sister.Beeld

Carol

Carol is de verfilming van The Price of Salt van Patricia Highsmith, in 1952 verschenen onder een pseudoniem. Todd Haynes (maakte eerder I'm Not There, over Bob Dylan) verfilmde dit boek dat toentertijd redelijk wat stof deed opwaaien. De liefde tussen de onschuldig ogende en jonge warenhuismedewerkster Therese (de 30-jarige actrice Rooney Mara) en de glamoureuze New Yorkse vrouw Carol (een fenomenale rol van Cate Blanchett) staat hierin centraal. Carol riskeert haar huwelijk en de voogdij over haar kinderen wanneer ze valt voor Therese. De lesbische relatie tussen deze twee vrouwen is in de knellende jaren vijftig in Amerika nog niet-geaccepteerd.

Carol is ouderwets romantisch, schrijft Volkskrant-recensent Floortje Smit. 'Carol is acteurscinema bij uitstek. De film brengt twee van de intrigerendste actrices van nu samen. Het is niet minder dan een feest om Blanchett en Mara het spel van verleiding te zien spelen, voorzichtig, voorzichtig en dan weer een klein stapje verder. Onder elk handgebaar schuilt die Highsmithiaanse dreiging, de notie dat wat in gang is gezet, niet meer te stoppen valt. Nooit kun je de personages naar zekerheid inschatten.' Smit geeft de film vijf sterren.

De recensent van NRC is ook zeer te spreken over het samenspel tussen Blanchett en Mara in dit liefdesdrama. 'Regisseur Todd Haynes laat het opbloeiende verlangen zien tussen de eigengereide en elegante Carol en de veel jongere, timide verkoopster Therese. Hij maakt van hun verboden liefde iedereens liefde, met veel dank aan de vlekkeloze vertolking van Blanchett en Mara.' Daarbij noemt deze recensent de gepassioneerde en tedere seksscène van laatstgenoemde twee 'de mooiste van dit filmjaar'. De film krijgt vier sterren.

Todd Hayne's bewerking van de roman van Patricia Highsmith is volgens The Guardian 'vlekkeloos en bovendien een betoverend hoogstandje'. De recensent van het Britse dagblad geeft de film vijf sterren en benadrukt dat er op de film evenmin een label te plakken valt als op de regisseur: 'De film kan gelezen worden als een betoverende roman, een sluw psychodrama of zelfs een sociaal-politieke satire. Dat het dit allemaal tegelijk kan zijn, past bij de regisseur. Hij slaat een brug tussen het experimenterende arthouse en een meer toegankelijk genre.

In het Parool (vijf sterren) wordt Carol ook zeer enthousiast ontvangen: 'De makers kunnen zich opmaken voor een prijzenregen, want het zal zeker niet blijven bij de vijf Golden Globe-nominaties die het superieure liefdesdrama vorige week kreeg: op naar de Oscars!'

Carol Regie: Todd Haynes. Met: Cate Blanchett, Rooney Mara. In 40 zalen. 118 minuten.

Cate Blanchett en Rooney Mara in Carol. Beeld ap
Cate Blanchett en Rooney Mara in Carol.Beeld ap

'Ik kan verleidelijk acteren tot mijn broek afzakt'

Cate Blanchett over haar hoofdrol in Carol: 'Het is een soort Romeo en Julia', zegt Blanchett. 'Of beter: Julia en Julia. Dat de liefde hier die tussen twee vrouwen betreft, is zeer van belang, maar het verhaal gaat ook over nietsontziende liefde: dat gevoel alsof je uit je lichaam treedt, alsof je diep contact maakt met iemand. Die liefde wordt gevoeld, maar mag niet benoemd worden. Dat maakt het ook een typisch verhaal voor Patricia Highsmith: die schreef tenslotte misdaadromans.' Lees hier het interview met Blanchett.

Mannenharten 2

De ingrediënten van Mannenharten 2 zijn hetzelfde als deel 1 (2013): Een paar mannen die op zoek gaan naar liefde en geluk in Amsterdam. 'Tim (Daan Schuurmans) papt weer aan met Maria, de yogalerares die in deel 1 zijn verloving met Laura (Hadewych Minis) in de war schopte. Muziekproducer Dennis (Barry Atsma) probeert de stuurse Remy voor zich te winnen door haar luisterliedjes in een chic jasje te steken. Niels heeft wonderwel succes met de vulgaire versiertrucs uit zijn zelfhulpboekje, maar wel bij de verkeerde vrouwen. Wouter (Jeroen Spitzenberger) leidt een slopend huisvaderbestaan, nu zijn echtgenote Nicole succesvolle kinderboeken over fietsende elanden schrijft en de zorg voor hun baby vrijwel helemaal voor zijn rekening komt.', schrijft Volkskrant-recensent Kevin Toma.

Toma is overigens niet geheel positief over Mannenharten 2 en geeft deze komedie dan ook twee sterren. 'De personages en hun verwikkelingen blijven te veel in sjabloontjes steken, waardoor je nauwelijks aan hen gehecht raakt en het je vrij weinig kan schelen of ze al dan niet in de liefde slagen. Dat het geheel intussen onvermijdelijk op een vijfvoudig happy end afstevent, maakt Mannenharten 2 tot voorspelbaar, glad amusement dat na afloop snel uit het geheugen sijpelt.'

Sterrenregen voor Star Wars

Eerder deze week maakte de Volkskrant al een critici-overzicht van de nieuwste Star Wars-film The Force Awakens, die ook in dit overzicht niet onbesproken kan blijven. ‘Regisseur J. J. Abrams is met Star Wars: The Force Awakens voor een zware taak komen te staan. Hij moet het trauma van de lauw ontvangen laatste drie films doen vergeten, de fans tevreden stellen en een film maken voor iedereen. En dat is gelukt, concluderen de critici.’

'Mannenharten 2 hangt van de valse sentimenten, flauwe grappen en stereotypen aan elkaar', zegt de recensent van Cinema.nl. Deze geeft de film twee sterren. Daarentegen wordt de de overtuigingskracht van de acteurs wel benadrukt: 'Schuurmans en Spitzenberger overtuigen, net als hun vrouwelijke tegenspelers (Hadewych Minis en Katja Herbers). Ze zetten twee geloofwaardige stellen neer, waarvan je hoopt dat ze, ondanks al hun onvolkomenheden, toch weer bij elkaar zullen komen.'

Mannenharten 2 Komedie. Regie: Mark de Cloe. Met: Daan Schuurmans, Jeroen Spitzenberger, Fabian Jansen, Barry Atsma, Katja Herbers, Liliana de Vries, Maartje van de Wetering. 90 min., in 129 zalen.

Jeroen Spitzenberger in Mannenharten 2. Beeld
Jeroen Spitzenberger in Mannenharten 2.Beeld

Our Little Sister

Our Little Sister draait om de drie zussen Sachi (29), Yoshino (22) en Chika (19) die in het huis van hun lang overleden oma wonen. Wanneer hun vader overlijdt, reizen ze naar het platteland af om zijn uitvaart bij te wonen. Hier ontmoeten ze de 13-jarige Suzu (Suzu Hirose), die hun halfzusje blijkt te zijn. Het klikt meteen met Suzu die in een opwelling besluit bij de zussen in te trekken.

Volkskrant-recensent Kevin Toma noemt Our Little Sister een subtiel drama en beloont de film met vier sterren: 'Het is een innemende, sterk geacteerde film en een groot genot om naar te kijken. Ook als het om de sombere kanten van het leven gaat, houdt regisseur Kore-eda de film zo licht mogelijk.'

De recensent van Cinema.nl is iets minder positief en geeft het drama drie sterren. 'De losjes op meidenmanga 'Umimachi Diary' gebaseerde film is niet Kore-eda's beste: daarvoor blijven de zussen wat hermetisch en kabbelt de vertelling iets te lang voort. Wel is het weer een elegante vertelling.'

De subtiliteit van Our Little Sister is ook iets dat de recensent van The Guardian benadrukt: 'De film is rustig, ingetogen en zacht. Our Little Sister bevat warmte, sentiment en zelfs een soort realistisch escapisme. Het is onmogelijk om niet geraakt te worden door dit drama.' Drie sterren.

Our Little Sister, Drama, Regie: Hirokazu Kore-eda. Met: Haruka Ayase, Suzu Hirose, Masami Nagasawa, Kaho, Kirin Kiki, Lily Franky, Jun Fubuki en Shinobu Otake. 128 min., in 18 zalen.

Prijzen

Our Little Sister van Hirokazu Koreeda werd genomineerd voor de Palme d’Or tijdens het filmfestival van Cannes dit jaar en won de publieksprijs op het San Sebastian International Film Festival.

Meer over