Wat raar, een model met zo'n lange arm op de cover van Vogue

Het blad staat bekend als de moeder aller mode-uitgaven: de Amerikaanse Vogue. Dit jaar bestaat de Amerikaanse versie van het vooraanstaande modetijdschrift 125 jaar en besloot hoofdredacteur Anna Wintour de cover van het jubileumnummer in het teken te laten staan van de nieuwe koers van het tijdschrift: diversiteit. Maar niet iedereen lijkt er even blij mee te zijn.

null Beeld Vogue
Beeld Vogue

Diversiteit in de mode. Twee decennia geleden was dat ondenkbaar geweest in de Amerikaanse Vogue. Laat staan bij het ontstaan van het door Arthur Baldwin Turnure in 1892 opgerichte blad, toen vooral artikelen over mannensporten en de omgang met de eigen bedienden de pagina's sierden. Maar de huidige tijdgeest is er een waarbij in toenemende mate wordt gebroken met jarenlange tradities en schoonheidsidealen.

Neem de trend op de catwalk en op reclameposters om niet meer alleen maar graatmagere modellen te laten zien. Ook steeds vaker gesignaleerd bij fotoshoots en tijdens modeshows: niet-blanke modellen, transgender-modellen en vrouwen van boven de 50 jaar. Het laatste voorbeeld hiervan is de 63-jarige Christie Brinkley die - nadat ze al furore maakte in 1979, '80 en '81 - volgende week opnieuw het omslag van de bekende bikinispecial van Sports Ilustrated zal sieren. En ook nog eens in het gezelschap van haar twee dochters Alexa Ray (31) en Sailor (18).

Koerswijziging

Zo bezien was het niet vreemd dat Vogue-baas Wintour begin dit jaar een radicale koerswijziging aankondigde. Tolerantie en diversiteit zouden de pijlers zijn waarop Vogue USA zich in 2016 zou baseren. De transitie van Caitlyn Jenner, het legaliseren van het homohuwelijk in de Verenigde Staten en het toenemende besef dat er niet zoiets is als één 'All-American Girl' zouden volgens Wintour hebben bijgedragen tot haar besluit. Al zal het huidige vrouw-, moslim- en migrantenonvriendelijke politieke klimaat onder president Donald Trump - Wintour en Vogue spraken zich tijdens de presidentsverkiezingen openlijk uit voor Hillary Clinton - ongetwijfeld ook een rol hebben gespeeld.

Een eerste blijk van die koerswijziging was al te zien bij het januarinummer van Vogue. Onder de titel Be Yourself portretteerde modefotograaf Mikael Jansson 44 artiesten, modellen en atleten met diverse etniciteit en uiteenlopende lichaamsvormen. In het jubileumnummer van maart wensten Wintour en Vogue nog spectaculairder te tonen dat het perfecte plaatje niet altijd wit hoeft te zijn. En zo werden de topmodellen Liu Wen, Ashley Graham, Kendall Jenner, Gigi Hadid, Adwoa Aboah, Vittoria Ceretti en de Nederlandse Imaan Hammam op de foto gezet.

Arm

Ook voor de camera een Nederlands tintje: het fashionfotografenduo Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin die de modellen elkaar laten omhelzen. Ze zijn gekleed in zwarte shirtjes met colletje en kleurige hotpants. Het haar is strak achterover gekamd, terwijl de make-up licht en naturel is gehouden. Op het oog een ode aan body positivity. Een prachtige foto die sterk doet denken aan de iconische foto's die Peter Lindbergh nam van supermodellen als Cindy Crawford, Eva Herzigova, Helena Christensen, Linda Evangelista en Karen Mulder in de jaren negentig.

Maar direct na het publiceren van de cover van het maartnummer kreeg Vogue USA kritiek op sociale media. Of model Gigi Hadid heeft een hele gekke en uitgerekte arm of de makers van het blad hebben iets te vrolijk lopen photoshoppen. Bovendien waren er negatieve reacties op de pose van de volslanke Ashley Graham - twee jaar geleden het eerste plus-size-model ooit in de bikinispecial van Sports Ilustrated. Als enige hield zij niet een van de andere modellen vast. Zij heeft haar arm voor haar lichaam en zou dat volgens critici hebben moeten doen omdat ze zo slanker zou lijken.

Graham heeft op haar Instagram ontkend dat zij opdracht heeft gekregen om anders te poseren dan de rest. 'Het was mijn eigen keus.' Vogue heeft vooralsnog niet gereageerd op de ophef. Hoofdredacteur Wintour is tenslotte wel wat gewend. Zo was niet iedereen even blij dat de huidige first lady Melania Trump twaalf jaar geleden in haar bruidsjurk de cover van Vogue USA sierde. Of het feit dat Michelle Obama liefst driemaal op het omslag van de Amerikaanse modebijbel stond.

De supermodellen uit de jaren negentig geportretteerd door Peter Lindbergh voor de Amerikaanse Vogue. Beeld Gety
De supermodellen uit de jaren negentig geportretteerd door Peter Lindbergh voor de Amerikaanse Vogue.Beeld Gety
Meer over