Wat moet u vandaag kijken op tv?

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films en programma's op televisie.

Redactie
Poule des doods van Astrid Bussink. Beeld .
Poule des doods van Astrid Bussink.Beeld .

Vriende
npo3lab.nl
Vanaf 18 oktober op tv, maar vanaf vandaag al te zien op internet: de eerste videoserie van Kakhiel. Vriende, over drie vrienden uit een arbeiderswijk, is volgens Kakhiel zelf een mix van 'Friends, Achter gesloten deuren, The Bold and the Beautiful en een slechte documentaire voor een regionale televisieomroep'.

De rekenkamer
NPO 3, 20.30 UUR

De Rekenkamer wil deze week weten wat een spijkerbroek precies kost. Presentatrice Sofie van den Enk reist daarvoor naar China en belandt in een fabriek waar de broeken binnen 15 minuten van de band rollen. Haar collega Jaïr Ferwerda ondervraagt merkexpert James Veenhoff (House of Denim).

Café Europa
NPO RADIO 1, 21.00 UUR
Live vanuit het Huis van Europa een debat over het klimaat. Wat is in deze tijden van grote problemen nog de kracht van een verenigd Europa? Aan het woord komt onder anderen Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, dat het kabinet met een rechtszaak heeft gedwongen de uitstoot van CO2 te verminderen.

Opium
NPO 2, 21.10 UUR
Speciale aflevering vanuit het Van Gogh Museum in Amsterdam ter ere van de nieuwe expositie Munch : Van Gogh. Presentator Cornald Maas praat over de tentoonstelling met museumdirecteur Axel Rüger, Van Goghkenner Jeroen Krabbé en radiopresentator en beeldend kunstenaar Ruud de Wild.

Louis Theroux
CANVAS, 21.10 UUR
Louis Theroux ontmoet in San Francisco kinderen die aan genderdysforie lijden. Sommige van hen weten al heel jong dat ze in plaats van een jongen een meisje willen zijn of andersom. In het Child and Adolescent Gender Center in San Francisco is een groep medische pioniers actief die de kinderen wil helpen.

Louis Theroux. Beeld AFP
Louis Theroux.Beeld AFP

Brands met poëzie
NPO 2, 23.00 UUR
NPO-boekenman Wim Brands brengt vanavond verslag uit van de tweede Nacht van de Poëzie in theater Tivoli/Vredenburg in Utrecht. Hij spreekt met onder anderen Jules Deelder, Hester Knibbe, K. Schippers en Pieter Boskma. Verder dragen bezoekers van het festival hun favoriete gedicht voor.

Poule des doods (Astrid Bussink, 2012)
NPO 2, 23.55-00.45 uur.

Het kan natuurlijk zijn dat de ruimten waarin ze moest filmen te klein zijn. Maar het lijkt er meer op dat documentairemaker Astrid Bussink houdt van de kaders die deur- en raamposten vormen.

De in al zijn soberheid ontroerende documentaire Poule des doods volgt het groepje mensen dat de zaken afwikkelt nadat iemand is overleden die geen (betrokken) nabestaanden heeft. Waarbij de groep dichters centraal staat die voor de voor hen onbekende een gedicht schrijven, dat ze bij de uitvaart voorlezen. Bussink is met haar camera soms dicht bij de mensen die met toewijding hun werk doen. Maar meestal trekt ze zich daarna terug, achter het raam of de deuropening.

En zelfs in de buitenlucht zoekt ze een positie waarin bomen of heggen een kader vormen waarachter je je ook als kijker minder indringer voelt. De manier waarop Bussink met de ruimte omgaat en telkens gepaste afstand bewaart, is typerend voor de respectvolle en secure manier waarop ze haar film heeft gemaakt.

Bij een dergelijk onderwerp ligt altijd en overal vals sentiment op de loer, maar Bussink geeft het geen kans. Of ze nu de ambtenaren volgt die een woning bezoeken, de mensen die een lichaam verzorgen of op bezoek is bij een dichter, haar camera staat telkens goed, de montage heeft precies de juiste balans en stilte mag in Poule des doods gewoon stilte zijn, zonder muziek, zonder voice-over.

Bluebird (Mijke de Jong, 2004)
NPO 3, 15.30-16.50 uur.
Sterke film over de 13-jarige Merel, die al haar jeugdige vrolijkheid en energie verliest vanaf het moment dat ze wordt gepest. Dit indringende portret van puberwreedheid vormt met Het zusje van Katia (2008) en Gouden Kalf-winnaar Joy (2010) een gedenkwaardige trilogie over meisjes op weg naar volwassenheid. Bluebird werd op het filmfestival van Berlijn onderscheiden met de Glazen Beer voor beste jeugdfilm.

Buried (Rodrigo Cortés, 2010)
SBS 9, 20.30-22.20 uur.
Wakker worden in een doodskist: het overkomt Paul Conroy, een Amerikaanse vrachtwagenchauffeur in dienst van een bedrijf, werkend in Irak. Zijn konvooi werd overvallen en nu ligt hij onder de grond. Wat zich in de daaropvolgende 94 minuten ontspint is, ook voor wie niet claustrofobisch is aangelegd, bloedstollend.

Hoofdrolspeler Ryan Reynolds (The Proposal, The Captive) voldoet prima; ook de opmerkelijk dynamische cameravoering en effectieve natuurlijke belichting (zaklamp, aansteker) dragen sterk bij aan het overbrengen van de fysieke sensatie - ook de kijker zit klem in de kist. Een meesterstuk in het levendbegraven-genre.

Philomena (Stephen Frears, 2013)
Film 1 Sundance, 22.20-23.55 uur.
Helemaal alleen draagt de indrukwekkende Judi Dench dit intense drama over een vrouw die vijftig jaar geleden haar kind moest afstaan. Ze was ongetrouwd en Iers. En ze was niet de enige. Als een uitgerangeerde journalist haar verhaal uitdiept en de twee op zoek gaan naar de zoon, wordt langzaam duidelijk hoe hartverscheurend en allesbepalend het drama voor de vrouw is geweest. En hoe groot het schandaal is dat al doende wordt onthuld.

Meer over