Wat je bent

Een jonge huurmoordenaar en een nog jonger kind met een totaal verkeerde bedrading in de hersens

De Britse schrijfster Hanna Jameson (22) debuteert met een harde thriller. Engelse titel: Something You Are. In een korte bio noemt ze als een van haar favoriete films American Psycho (2000), naar de verpletterende roman van Brett Easton Ellis uit 1991. Het boek waarin de vraag wordt gesteld of kwaad iets is wat je bent, of wat je doet. Wat je bent is de Nederlandse titel van het boek van Hanna Jameson.

Afgelopen december verscheen Hellekind, de derde thriller van de Vlaamse schrijver Bram Dehouck. 'De jongen is elf jaar, zevenendertig kilo, honderdtweeënveertig centimeter, het wonderbaarlijke netwerk van zenuwen, aders en spieren is perfect in staat een lang en gelukkig leven te leiden. Maar het is een droombeeld, want het hele mechanisme wordt aangestuurd door hersens waarvan alle bedrading verkeerd zit.'

Wat hebben een 11-jarige jongen - Hellekind - en een jonge huurmoordenaar - Wat je bent - met elkaar gemeen? Zijn ze slecht of gedragen ze zich slecht? Twee auteurs werken eenzelfde thema uit op totaal verschillende wijze.

Voor Hanna Jameson was ook het werk van Quentin Tarantino een belangrijke inspiratiebron. Dat is te merken. Sommige personages kunnen zó uit een van zijn films zijn gestapt. Hoofdpersoon Nic moet de moordenaar vinden van Emma, de 16-jarige dochter van een wapenhandelaar. Zijn huisgenoot Mark, die doodt omdat hij dat leuk vindt, helpt hem bij zijn zoektocht.

Nic, bij toeval in het vak van huurmoordenaar gerold, na een gevangenisstraf voor het per ongeluk doden van een andere tiener, martelt en moordt eveneens makkelijk. 'In de woonkamer zaagde ik de meest in de weg zittende lichaamsdelen af.'

Het keurige gezin waaruit hij komt, heeft geen geluk gebracht. Zijn zus is een hopeloze drugsverslaafde, zijn broer sneuvelt in Afghanistan. De seks is ook hard in het verhaal. Nic neukt er als een waanzinnige op los met de vrouw van een wapenhandelaar, die aan zelfverminking doet.

Jameson schrijft bevlogen, schiet daarbij nogal eens uit de bocht, weet hoe ze een plot moet verzinnen en maakt van de twee hoofdpersonen niet alleen moordenaars, maar ook (dansende) jongens met aardige, zelfs meevoelende trekken.

Wat minder Tarantino en Jamesons volgende boek kan zomaar viersterrenrijp zijn.

Wordt 'het kwaad' in Wat je bent niet echt aan een analyse onderworpen, uit Hellekind van Bram Dehouck blijkt duidelijk dat hij de nodige vakliteratuur over psychopathie bij kinderen heeft bestudeerd. Dat heeft hij knap, mooi en compact verwerkt in zijn derde boek. Boven de 190 pagina's komt hij nooit en in dat korte bestek levert hij meesterwerkjes aflevert.

Ditmaal over een huisarts, Chris, die besluit zijn zoon Sam te doden, omdat hij steeds meer psychopathische gedragsstoornissen vertoont. Er is geen remedie meer voor, geen medicijn of therapie kan nog helpen. 'Wat Sam wachtte, was een graf van kreupelhout.'

Haarscherp worden de worstelingen en manipulaties van alle betrokkenen getekend. Ook over de jeugd van vader Chris worden onthullende dingen geopenbaard. Niemand ontsnapt aan zichzelf, ook de lezer niet, die steeds weer wordt meegevoerd naar het bos, waar iemand de dood zal vinden.

Meer over