Wat is lezenswaardig deze week? Oprechtheid en proleterigheid in de Quote 500

Eén opmerking in het bijzonder vestigde deze week de aandacht op de Quote 500, het jaarlijkse overzicht van de rijkste Nederlanders. Aat van Herk (keurige 11de plaats op de lijst) zei dat hij in zijn ondernemerscarrière nog nooit zo weinig belasting had hoeven te betalen als nu.

null Beeld

Hoort u het ook eens van een miljardair, schrijven Sander Schimmelpenninck en Tom Wouda in het voorwoord. De rijken worden rijker en de armen worden armer, het bewijs was weer eens geleverd.

Er was enige ophef. Nadat de NOS op Twitter een stuk had verspreid over de Quote 500 met de kop ‘Allerrijksten weer rijker, recordaantal miljardairs in Nederland’, kwam Jesse Klaver met een pittige reactie op de proppen. ‘Dit is wat er mis is met het systeem: de rijken worden alsmaar rijker. Arbeid moet beter gewaardeerd worden, vermogen meer belast.’

De reactie van Jesse Klaver op de Quote 500 Beeld Twitter
De reactie van Jesse Klaver op de Quote 500Beeld Twitter

Goed punt, al zal er in bepaalde kringen anders over worden gedacht. Bijvoorbeeld door Mino Raiola, de zoon van een Italiaanse restauranteigenaar die zijn brood verdient als zaakwaarnemer van voetballers. Zijn 371ste plaats dankt hij aan een vermogen van 120 miljoen euro.

De transfer van Matthijs de Ligt van Ajax naar Juventus zou Raiola een bedrag van 8 miljoen euro hebben opgeleverd, aldus Quote. Lekker gevat: ‘Wij hebben dus geen VAR nodig om te zien dat zijn vermogen is gegroeid.’

In zijn buurt (374ste plaats) treffen we Sylvia Tóth aan, de vrouw die haar vermogen vergaarde met uitzendbureau Content. ‘Selfmade vrouwen komen we veel te weinig tegen in de lijst’, klaagt Quote. De lijstaanvoerder, wéér Charlene de Carvalho-Heineken, had een erfenis nodig en valt buiten deze categorie.

De Quote 500 wil vooral een ‘ondernemersbijbel vol inspiratie’ zijn. Aan die eis voldoet het interview met de reeds genoemde Van Herk, de Rotterdamse vastgoedkeizer. Van Herk heeft zesduizend woningen in bezit en een geschat vermogen van 2 miljard. Een interview gaf hij niet eerder.

Zijn verhaal is in alle opzichten opmerkelijk. Van Herk maakt een oprechte indruk, ook als hij zegt dat hij zich zorgen maakt over het feit dat de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt. Over Feyenoord, zijn club, heeft hij een uitgesproken mening: ‘Er staan 175 mensen op de loonlijst en die hebben allemaal ruzie met elkaar.’

Aan de andere zijde van het spectrum treffen we VVD’er Wybren van Haga aan, ook een ondernemer. Aan hem wordt het woord ‘proleterigheid’ gekoppeld. Dat zegt veel over (het nieuwe) Quote.

Meer over