Wat een vieze glijer

De muziek en de tv-commercial: het is de bedoeling dat ze elkaar versterken, maar soms ontstijgt het liedje de reclame....

Nummer: Sharing the Night Together

Artiest: Dr. Hook

Reclame: Nuon, nachtwaker en zwerver

Cd: Pleasure & Pain

Lekker knus en warm binnen zitten als het buiten koud en donker is. Hetis een universeel gevoel dat helemaal bij deze tijd van het jaar past. Erhoort ook muziek bij, het liefst een goed glad en romantisch SkyRadio-fähig softpopnummer. Sharing the Night Together uit 1978 van Dr.Hook is er zo een. Het wordt toepasselijk gebruikt in de nieuwe reclame vanhet energiebedrijf Nuon, waarin een eenzame nachtwaker in een groot gebouween slapende zwerver niet naar buiten knikkert, maar heel lief de radiatorwaar hij tegenaan ligt een tandje hoger zet.

Sharing the Night Together komt binnen zoals een dergelijke discoballadmoet binnenkomen: eerst een klein pingelgitaartje, een hartslag van debasdrum en beloftevolle strijkers. Na een paar seconden zwiept een tweedegitaar samen met droge drums zachtjes het nummer in, dat definitief begintals de bas zijn zoemende lage feelgood-patroontje neerlegt. Het lichaamontspant vanzelf. Dan komt zanger Ray Sawyer - de man met de cowboyhoed enhet ooglapje - binnendwepen: 'You're looking kinda lonely girl, would youlike someone new to talk to. I'm feeling kinda lonely too, if you don'tmind, can I sit down here beside you.' Een paar zinnen later vraagt hij ofze het erg zou vinden samen de nacht door te brengen.

Wat een vieze glijer is die vent. Wat het extra ranzig maakt, zijn dieglibberige 'Ah yeah' en 'Allright' tussendoor. Het zou niet verbazen alsde dame in kwestie de zanger zou trakteren op een fikse peut op zijn oog,een linkse in de lever alsmede een knietje. Ray Sawyer zou hetwaarschijnlijk zien aankomen, want dit nummer is niet serieus bedoeld.

Dr. Hook is rijk en beroemd geworden met sexy schuifelnummers die alsgrap ontstonden, maar die door het grootste deel van hun publiek alsgemeend werden ervaren. Dat begon al met hun eerste hit, het met een brokin de keel gezongen tienertreurlied Sylvia's Mother. Toen heette de bandnog Dr. Hook & The Medicine Show.

Sharing the Night Together is een cover. Het werd in 1976 voor het eerstgezongen door de onterecht vergeten zwarte countrysoulzanger ArthurAlexander. Het was een van de laatste nummers die hij opnam voor hij stoptemet zingen en buschauffeur werd. In 1993 kwam Alexander terug met LonelyJust Like Me. Hij stierf tijdens zijn comebacktournee.

Ook voor Ray Sawyer was Sharing the Night Together een van zijn laatsteDr. Hook-nummers. Hij verliet de band in 1980 omdat hij de muziek tecommercieel vond geworden. Als een van de weinige oude bandleden trad hijde laatste jaren nog wel op onder die naam.

Koen Schouten

Meer over