Wat doen will.i.am, Kanye West en Nas op de nieuwe plaat van The Game?

Uit het niets verscheen afgelopen weekend het nieuwe album van The Game. Met The Documentary 2 is de rapper opeens terug. En dan komt er morgen nóg een heel album uit, The Documentary 2.5. Geen mixtapes of verzamelplaten, maar een volwaardig dubbbelalbum (in totaal 37 tracks), waaraan de groten der aarde meewerkten.

Haro Kraak
The Game Beeld AFP
The GameBeeld AFP

Noem ze maar op: Kanye West, Kendrick Lamar, Drake, Diddy, Lil Wayne, Skrillex, Nas, will.i.am, Busta Rhymes en natuurlijk Dr. Dre, zijn mentor die ook nu weer de productie deed. Hoe strikte The Game deze giganten?

In Nederland hoorden we de laatste jaren weinig van de rapper die in 2005 met het album The Documentary en de monsterhit Hate It Or Love It (met 50 cent) als een meteorietinslag zijn debuut maakte. Maar de afgelopen tien jaar was The Game niet bepaald obscuur. Hij bracht in totaal 7 (officiële) platen uit, maar na zijn tweede album Doctor's Advocate bereikten die Nederland nauwelijks meer.

Hij haalde vooral de publiciteit door zijn ruzie met 50 Cent, wat er toe leidde dat The Game het label van Dr. Dre, Aftermath, verliet. Opvallend genoeg lijkt 50 Cent nu uit de gratie; hij rapt niet mee op Dre's nieuwe album Compton, maar The Game wel.

Money and bitches

Op zijn nieuwe plaat klinkt The Game als vanouds, met teksten over money and bitches en typische westcoastbeats, soms aangevuld met een wat moderner elektronisch R&B-geluid. Nu The Game zich weer kan verzekeren van de steun van hiphoptycoon Dr. Dre heeft hij vrijwel de hele rapwereld ook aan zijn kant.

The Game zocht altijd al actief samenwerkingen op met andere rappers. Die neiging is zelfs terug te vinden in zijn rapstijl: kenners weten al jaren dat The Game in zijn teksten doet aan name-dropping. De website djbooth.net zocht dat deze week op datajournalistieke wijze uit. Op The Documentary 2.0 noemt The Game maar liefst 145 keer een bekende naam, gemiddeld 8,5 namen per track en vaak is dat de naam van een andere rapper.

Ter vergelijking: Dr. Dre heeft op zijn laatste plaat een gemiddelde van 0,73 namen per nummer, Kendrick Lamar 0,62 en Drake maar 0,21. The Game is dus met recht de 'most name-dropping rapper' te noemen, ofwel: een hiphophielenlikker.

Curtis '50 Cent' Jackson. Beeld afp
Curtis '50 Cent' Jackson.Beeld afp
Meer over