DagboekBelgrado, 1999

Wat doen dieren als het oorlog is?

Erik van den Berg
Servische soldaten van het leger lopen een patrouille rond het gebombardeerde ministerie van Defensie. Beeld Roemers, Martin
Servische soldaten van het leger lopen een patrouille rond het gebombardeerde ministerie van Defensie.Beeld Roemers, Martin

Belgrado, 15 mei 1999

Wat doen dieren als het oorlog is? Hoe verdragen zij de verschrikkingen om zich heen? Ze lijden, zonder twijfel. Oorlog beleven ze als een natuurramp, wat het in zekere zin ook wel is, en met hun geblaf en gejank kondigen ze het nadere onheil aan. Maar ieder dier beschikt een orgaan dat geluiden produceert. Sommige dieren hebben alleen maar ogen waarmee ze hun schrik kunnen uitdrukken.

Mijn buurvrouw heeft een grote bobtail. Niet bijster intelligent, die hond, maar wel erg lief en gevoelig. Toen de oorlog uitbrak, heeft zij meteen veel zakken hondenvoer gekocht. ‘Wij redden het wel, maar hoe leg ik hem uit dat hij het voor een keer ook zonder eten moet stellen’, zei ze bezorgd tegen mij. Bole, want zo heet die bobtail, mag niet naar de schuilkelder. Dat zijn de regels. Zijn baasjes blijven dus thuis met hem en voor het eerst mag hij mee naar bed. Ergens moet hij zich kunnen verschuilen als de hel losbarst.

Toch werden er die eerste nachten, toen ik nog wel eens langskwam in de schuilkelder, allerlei dieren naar binnen gesmokkeld. Een meisje zat met een kooi op schoot. Daarin huppelde een geelgroene parkiet op en neer. Een jongen uit de buurt heeft extra problemen als de stroom uitvalt. Hij heeft een python.

Zij – want het is een meisje – heeft warmte nodig die door een speciale lamp wordt uitgestraald. Als die lamp het niet doet, dan moet die buurjongen zijn slang onder zijn hemd stoppen en haar met zijn eigen lijf warm houden.

Jelica Novaković (1955), vertaalster en docente Nederlands in Belgrado. Uit Gelukkig is wie bijtijds waanzinnig wordt. Lannoo/ Contact, 1999.

Meer over