TECHNOLOGIEApps en gadgets

Wat betreft apps en gadgets is het maar goed dat het virus 2020 heeft uitgekozen

Het zijn allesbehalve leuke weken, maar we leven wel in de beste tijd om deze crisis door te maken. Stel je de coronaquarantaine voor in 1991, zonder internet en overgeleverd aan eindeloze herhalingen van de Soundmixshow en Right Said Fred op de radio. Gelukkig beschikken we anno 2020 over snel internet en geweldige apps en gadgets.

Julien Althuisius
Elkaar digitaal ontmoeten kan via Zoom, Google Hangouts of de wat gezelligere apps Houseparty en Discord. Beeld
Elkaar digitaal ontmoeten kan via Zoom, Google Hangouts of de wat gezelligere apps Houseparty en Discord.

Netflix/Disney+

Ook wel een applausje waard, die mevrouw of meneer bij Disney+ die besloot om de online lancering van Frozen 2 een paar maanden naar voren te halen (de film stond pas gepland voor juli). Sowieso is Disney+ met de voltallige Disney-bibliotheek (van Sneeuwwitje uit 1937 tot de 2019-versie van Lady en de Vagebond) een zeer goed uitgerust reddingsvlot voor gezinnen met jonge kinderen. Iets oudere kinderen en alles daarboven kunnen hun ogen deze weken vierkant kijken bij Netflix, dat met onder andere de krankzinnige documentaireserie Tiger King, een nieuw seizoen Ozark en het fonkelnieuwe De brief voor de koning een hamstervoorraad aan uitstekende televisie heeft klaarstaan.

1.5 Social Distancing App

Wie toch even naar buiten wil voor een boodschap of een wandeling, maar het ruimtelijk inzicht heeft van een aangeschoten darter met één oog, doet er verstandig aan de app 1.5 te installeren op de smartphone. De applicatie meet de sterkte van nabije bluetoothsignalen en vertaalt die naar centimeters. Kom je op 1,5 meter van een andere telefoon (met bluetoothverbinding ingeschakeld), dan begint jouw telefoon te trillen. De app, die volgens de makers geen gegevens opslaat en geen gps gebruikt, is nog in betafase. We hopen overigens dat de definitieve versie als alarmsignaal het coronalied heeft.

Zoom/Google Hangouts/Houseparty/Discord

Vingers omhoog wie er voor deze maand had gehoord van Zoom. Kijk aan, nog best wat. Wie in deze thuiswerkweken verlost dacht te zijn van vergaderingen is van een ijskoude, vreugdeloze kermis thuisgekomen. Maar eerlijk: het is nu juist toch ook wel fijn om je collega’s weer even te zien? En zij hoeven niet te weten dat je vanaf je middel naakt bent en alleen eenhoornsloffen draagt. Wie zijn privacy lief is en twijfelt over Zoom, kan terecht bij Google Hangouts of de wat gezelligere apps Houseparty en Discord. Pro-tip: combineer een digitale borrel met een digitaal potje Risk (gratis voor iOS en Android). Wijntje, nootje erbij en de wetenschap dat je eigen wc altijd dichtbij is.

Je collega’s zien kan via Zoom, Google Hangouts of de wat gezelligere apps Houseparty en Discord. Beeld AP
Je collega’s zien kan via Zoom, Google Hangouts of de wat gezelligere apps Houseparty en Discord.Beeld AP

Nextdoor/BuurtApp

Verplicht thuisblijven gaat de een wat makkelijker af dan de ander. Met de apps Nextdoor (let bij het registreren op dat je de app geen toestemming geeft om post naar je buren te sturen) en BuurtApp kun je berichten plaatsen voor je buurtgenoten (en evenementen organiseren, maar dat laten we maar even achterwege). Kat kwijt, dronken toeristen, losliggende stoeptegels, dat werk. Maar nu vooral handig om elkaar een handje te helpen: buren die niet goed ter been zijn of kwetsbaar, zijn met een paar swipes al aan hun boodschappen geholpen.

Met de app Nextdoor kun je berichten plaatsen voor je buurtgenoten. Beeld
Met de app Nextdoor kun je berichten plaatsen voor je buurtgenoten.

12 Minute Athlete/Seven

Nu de sportscholen dicht zijn is het verleidelijk om met beide in joggingbroek gehulde benen en een zak paprikachips in de Netflix-val te trappen. Maar je trainingspak komt bij meer sporten van pas dan alleen de proeve van twaalf uur bankhangen. Er zijn tientallen apps waarmee je thuis kan trainen en je fitheid op peil kan houden. Seven belooft een volledige work-out in slechts zeven minuten. Dat is wel heel erg optimistisch, dus doe ’m voor de zekerheid twee of drie keer. 12 Minute Athlete biedt soortgelijke programma’s. Het enige dat je nodig hebt is een matje, soms een stoel en totale overgave.

null Beeld Sophia Twigt
Beeld Sophia Twigt

Gadget: een trillende armband

Geen handen geven en vaak je handen wassen is tot daaraan toe. Maar hoe lukt het mensen in vredesnaam om niet de hele dag aan hun gezicht te zitten? Wie de wanhoop nabij is en diepe zakken heeft, vindt soelaas in de Immutouch, een armband die trilt als je je gezicht wilt aanraken. Voor 50 dollar (plus ongeveer 50 dollar verzendkosten) wordt de vrij onooglijke horlogeachtige band bij je thuisbezorgd. Hij is waterdicht, dus kan om blijven tijdens het handen wassen.

De Immutouch trilt als je je gezicht wilt aanraken. Beeld
De Immutouch trilt als je je gezicht wilt aanraken.

Gadget: een trillend ei

Probleem: na weer een avondje tinderen een leuk iemand gevonden, uitgebreid mee gechat, maar afspreken is nu onmogelijk. En in tegenstelling tot de beroemde curve laat het libido zich door thuisblijven moeilijk flattenen.

Oplossing: een op afstand bestuurbaar seksspeeltje, zoals bijvoorbeeld de Esca 2 App Love Egg Vibrator. Deze olijke paarse vibrator is te bedienen via een app en heeft verder alleen een wifiverbinding nodig. Zo kan het eenzame piepers jassen opeens toch een heel gezellige dimensie krijgen.

De Esca 2 App Love Egg Vibrator is te bedienen via een app. Beeld
De Esca 2 App Love Egg Vibrator is te bedienen via een app.

Gadget: een printbare deurhendel

Goed, niet iedereen heeft thuis een 3D-printer staan, maar deze printbare deurhendel mag niet in dit overzicht ontbreken. Het Belgische bedrijf Materialise ontwierp een deurhendel die je op een deurhendel kan aanbrengen, waardoor de deur met de onderarm te openen is. Verschillende modellen van de Hands-Free Door Opener zijn te bestellen via hun website – wie zelf een 3D-printer heeft kan de ontwerpen gratis downloaden.

Met behulp van de Hands-Free Door Opener kan een deur met de onderarm geopend worden. Beeld Materialise
Met behulp van de Hands-Free Door Opener kan een deur met de onderarm geopend worden.Beeld Materialise
Meer over