Washington Post ontmaskert spam-gigant

Een wereld zonder spam blijft nog even een utopie, al is de hoeveelheid ongewenste e-mail sinds donderdag wel drastisch afgenomen.

Het verdwijnen van McColo is te danken aan de Washington Post, die ontdekte dat deze ISP verantwoordelijk was voor driekwart van alle ongewenste e-mail die vanuit de VS verstuurd werd. Volgens de krant hield een deel van de cliëntèle van McColo zich ook bezig met de verspreiding van kinderporno.

De Washington Post heeft vier maanden onderzoek verricht naar het handelen van McColo. Met het verzamelde bewijs stapten de redacteuren naar internetaanbieders waar McColo zijn internetverbindingen huurde. Die besloten op basis van het getoonde bewijs McColo dinsdag van het net te gooien.

Fractie
De ontmanteling had een onmiddellijk effect op de hoeveelheid mail die werd verstuurd, blijkt uit cijfers van Spamcop, een organisatie die de hoeveelheid verstuurde ongewenste mail bijhoudt. Spamcop, dat elke secoden gemiddeld 24 spams onderschept, telt sinds enkele dagen nog maar een fractie van dat aantal.

Of het effect van de actie ook in Nederland merkbaar is, kan een woordvoerder van internetaanbieder Xs4all niet zeggen. ‘Er is wel sprake van een dip, maar het is lastig te zeggen of die het gevolg is van de Amerikaanse actie’, zegt een woordvoerder. De spamteller van de organisatie stond donderdagmiddag op 84 procent, wat betekent dat 84 op elke honderd e-mails uit spam bestaat. ‘Er zijn ook momenten hij op 98 procent staat.’

Gebruikers zien over het algemeen weinig terug van de spamvloed, omdat het overgrote merendeel van de ongewenste mail wordt gefilterd. ‘Onze klanten ontvangen gemiddeld per dag een of twee spamberichten’, zegt de woordvoerder. ‘De rest wordt opgevangen door onze filters.’ Per minuut worden 18 duizend mails aan klanten van Xs4all aangemerkt als spam.

Feestdagen
De Nederlandse internetaanbieder heeft honderden servers opgesteld die de hele dag niets anders doen dan het filteren van de inkomende e-mail. ‘Het zou ons dus heel wat waard zijn als het versturen van spam ophield.’ Met name van donderdag tot en met zondag, en op feestdagen, wordt veel ongewenste mail verzonden, zegt de woordvoerder, die daarvoor geen verklaring heeft.

Xs4all denkt niet dat de klanten van McColo makkelijk kunnen uitwijken naar een andere internetaanbieder, omdat het versturen van spam in veel landen strafbaar is. Maar Dat het fenomeen zal verdwijnen, is volgens Xs4all een illusie. ‘Een heel klein deel van de ontvangers gaat nog altijd in op de spam die ze ontvangt, en bestelt zo’n nep-Rolex. Zolang er spamconsumenten zijn, blijft ongewenste mail bestaan. De kosten van verzending zijn laag, doordat vaak met gehackte computers wordt gewerkt, en de opbrengst is enorm.’ Er is maar een remedie tegen spam: ‘Nooit op reageren.’

Meer over