Warre Borgmans speelt Richard Forst

'Veertien jaar lang heb ik alleen van mijn vrouw gehouden, heb ik geen spijt van, maar ik haat mijn leven, het is zinloos.'..

'Richard is een man die een midlifecrisis doormaakt. Hij zit in een huwelijk dat hem niet meer past en wil zijn leven een draai van 180 graden geven, maar weet niet welke kant op. Aan het eind van het stuk keert hij terug bij Maria. Na de roes van de nacht is hij gewoon weer terug bij het begin.

'Hij is niet een doorsnee hoerenloper, hij gaat anders met Jeannie om dan andere mannen. Zo vindt hij het bijvoorbeeld moeilijk om haar te betalen. Ik vind hem niet sympathiek en niet onsympathiek, je kunt geen label op hem plakken. Een held is hij zeker niet, eerder laf. Wel naar de hoeren gaan, maar toch op tijd thuis zijn. Nooit een stap durven zetten, dat is Forst. ''Ik ben gewoon heel gewoon'', zegt hij.

'Ik weet zeker dat Cassavetes hem en ook de anderen niet veroordeelt, hij wil ze niet aan het kruis nagelen. Men zwalkt wat, men valt op elkaar, men stoot elkaar af. Het is niet eens de bedoeling dat er ruzie wordt gemaakt, de misverstanden stapelen zich vanzelf op. Koppen is duidelijk een filmscript, geen gebeeldhouwd toneelstuk, geen O'Neill zeg maar. Het zijn rechttoe rechtaan scènes, in klare taal geschreven. Onze voorstelling moet bijzonder worden - zowel voor het publiek als voor ons. We zitten er straks middenin, de toeschouwer kan de acteur als het ware aanraken. Aan ons de taak dat geloofwaardig te maken, niet te overspelen. Ik weet niet of het lukt, ik heb zoiets nog nooit gedaan.'

Meer over