Weekendwijzer

Warmlopen voor 2015, Rubens: An Extra Large Story

De 7 interessantste programma's dit weekeinde, van hardlopen met NPO Doc tot de heruitvinding van de Britse koninklijke familie op BBC 2.

Jesse Heijnis en Madelon Meester
null Beeld .
Beeld .

1. Warmlopen voor 2015

Zaterdag t/m vrijdag,
NPO Doc

In de eerste week van 2015, de zeven dagen waarin massaal sportieve voornemens opbloeien én sneuvelen, heeft NPO Doc speciale aandacht voor de lol van het hardlopen. Met op zaterdag (20.30 uur) onder meer de documentaire Marathonboy, een portret van het 4-jarige Indiase jongetje Budhia Singh, die door zijn ambitieuze/ mediageile trainer en adoptievader wordt gebombardeerd tot 'jongste marathonloper ter wereld'.

De kleine Budhia groeit uit tot nationale held, waarna opeens iedereen zich met zijn welzijn begint te bemoeien: van jeugdzorg tot sloppenwijkmaffia.

In De vuile sprint van '88 (zondag, 20.55 uur) blikken rivalen Ben Johnson en Carl Lewis terug op hun legendarische 100 meter tijdens de Olympische Spelen in Seoul. Johnson won, maar werd later betrapt op het gebruik van doping.

2. Rubens: An Extra Large Story

Zaterdag, BBC 2, 21.00 uur

Kunstcriticus Waldemar Januszczak is boos. De monumentale doeken van zijn favoriete schilder Peter Paul Rubens, vol barok, grote naakte lijven en al even groot drama, worden in deze tijden van slank en subtiel niet meer op waarde geschat. In de aanloop naar een grote Rubens-expositie in The Royal Academy of Arts in Londen vertelt Januszczak waarom Rubens beter verdient.

3. Zwart Wit Zondag, NPO 2, 16.00 uur

Vijftien jaar geleden was het in Nederland ongepast om over problemen met integratie en immigratie te praten. Tot de komst van Pim Fortuyn; sindsdien voeren deze thema's juist de debatten aan.

Wat betekent die ontwikkeling voor de verhoudingen tussen bevolkingsgroepen? Documentairemaker Marco de Vries bekijkt in deze vierdelige serie het verloop van het integratiedebat en de opkomst van nieuwe partijen.

Vandaag de eerste aflevering: voormalig staatssecretaris van Justitie Aad Kosto (PvdA), die in die tijd een streng integratiebeleid voerde, blikt terug op de bomaanslag die in november 1991 zijn huis verwoestte. De geheimzinnige actiegroep RaRa, bekend van vele brandstichtingen, eiste de aanslag op. Waarom zijn de daders nooit opgepakt? En welk effect had deze aanslag op het integratiedebat?

Voor het eerst vertelt Hans Muller, de teamleider van het geheime team dat de aanslag destijds onderzocht, zijn verhaal.

4. NTR Academie: Mike Boddé

Zondag, NPO 2, 19.10 uur

In vier speciale afleveringen van de NTR Academie onderzoekt cabaretier en musicus Mike Boddé (De Mike & Thomas Show) de dwarsverbanden tussen klassieke muziek en andere muzikale genres.

In deze derde aflevering behandelt hij ook de vraag of muziek en humor samengaan. Boddé vindt van wel. Het theaterkoor Dario Fo laat hij een komisch werk van Mozart zingen en dirigent Jan Willem de Vriend en Het Symfonieorkest laten horen welke grappen Bach, Haydn en Telemann maken in hun muziek.

5. Speeches: Haile Selassie

NPO 2, 20.15 uur

De Ethiopische keizer Haile Selassie(1892-1975) hield in 1963 een legendarische toespraak voor de Verenigde Naties. Zijn woorden over de onderdrukking van Afrikanen maakten enorme indruk en brachten het hoogtepunt van zijn roem teweeg. Reggaezanger Bob Marley gebruikte de letterlijke woorden van de toespraak, na het overlijden van de keizer, voor zijn nummer War en scoorde hiermee een hit.

Selassie was in de jaren zestig een gerespecteerd voorvechter van de Afrikaanse eenheid en de favoriet van Westerse vorstenhuizen en politici. Nog altijd heeft de keizer een mythische status. Rasta's op Jamaica zien in hem de Messias.

In deze aflevering ontmoeten we onder anderen Desmond Martin, hij is een van de Jamaicaanse rasta's die in de jaren zeventig naar Ethiopië vertrokken. De rastakolonie in Shashamane werd in 1978 vereerd met een bezoek van Marley. Desmond heeft nog altijd het bed waarop de zanger sliep in zijn schuur staan.

6. charlie is My Darling Zondag, Canvas, 21.35 uur

Het filmdebuut van de Rolling Stones, dat ons meeneemt in de taxi's, de platgespeelde concertzalen en hotelkamers van de toen, in 1965, nog piepjonge Mick Jagger en co. Het is begin september, Satisfaction staat bovenaan in de hitlijsten en de Stones staan op de rand van nooit meer te verdwijnen wereldfaam. Unieke, spontane beelden zijn het, en dat allemaal dankzij Stones-manager Andrew Loog Oldham, die het wel een goed idee leek om tijdens deze tweede tour door Ierland een camera mee te laten draaien.

null Beeld .
Beeld .

7. annbach - Die Dokumentation

Zondag, ZDF, 21.45 uur

Bij de Muur denkt iedereen aan de stenen constructie die Oost- en West-Berlijn van elkaar scheidde. Deze 160 kilometer lange wand werd hét symbool van de Koude Oorlog. Maar ook de 1378 kilometer lange grens die Oost-Duitsland scheidde van de Bondsrepubliek scheidde vele families en isoleerde grensregio's. Zo hakte deze muur veertig jaar lang het dorpje Mödlareuth doormidden. Deze documentaire gaat over het leven aan de zonegrens. Russische en Amerikaanse oud-grenssoldaten en bewoners vertellen hoe zij de Koude Oorlog hebben ervaren.

Meer over