Review

Warm verhaal over mensenjong met vurige wens om te vliegen

Een warme, speelse en diepzinnige voorstelling over een mensenjong met de vurige wens om te vliegen. Vooral de interactie tussen de meeuwen en de acteurs maakt het verhaal voorstelbaar.

Annette Embrechts
null Beeld Sanne Peper
Beeld Sanne Peper

Voor zijn nieuwe jeugdtekst én regie bij de Toneelmakerij neemt Daniël van Klaveren geen gemakkelijke inspiratiebronnen. Allereerst het New Age-boek Zeemeeuw (Jonathan Livingston Seagull) van Richard Bach, waarin een jonge meeuw de ontplooiing van zijn ware natuur (hoog en perfect vliegen) niet laat begrenzen door zijn hongerige omgeving. Via een spiritueel leerproces komt hij tot diepere levensinzichten. Een mooie filosofische fabel maar ook nogal zweverig en jaren zeventig. Bovendien pakt Van Klaveren beelden erbij uit het existentiële oeuvre van toneelschrijver Samuel Beckett. Geen gemakkelijke kost voor kinderen.

Toch lukt het Van Klaveren van Maarten de Meeuw een warme, speelse en diepzinnige voorstelling te maken, mede dankzij het poppenspel én de vormgeving van Marlyn Coetsier van Tg. Winterberg. Zij bespeelt bijna alle meeuwen in de voorstelling, die zich volledig voltrekt in de opengeklapte binnenkant van een vogelhuis. Bijna volledig: aan het eind slaan de vier karakters toch nog hun vleugels uit, wat een ontroerend slotbeeld oplevert.

Vooral de vanzelfsprekende interactie tussen de meeuwen en de drie acteurs maakt het verhaal voorstelbaar, over een mensenjong met vurige wens om te vliegen. Later blijkt die drang genetisch verklaarbaar. Sander Plukaard maakt van Maarten een nieuwsgierige jongen, die 's nachts aan zijn droom werkt maar overdag botst met zijn vastgeroeste (manke) vader, een mooie rol van Roel Adam. Wel zal de ludieke vormgeving van veertjes, klaptafeltjes en sardientjes-in-blik vooral jonger kroost aanspreken, en blijft het talig uitgewerkte thema meer iets voor oudere kinderen.

Maarten de Meeuw.
Door de Toneelmakerij & Tg. Winterberg.
Vanaf 5 jaar.
2/3, De Krakeling, Amsterdam.
Tournee t/m 24/4.

Meer over