Recensie

Wardruna weet uit de antieke Noorse cultuur zeer indringende muziek te toveren, die ons ook nog iets kan leren ★★★★☆

De Noorse folkband Wardruna. Beeld
De Noorse folkband Wardruna.

Als de Noorse folkband Wardruna ergens fysiek aantreedt, zoals twee jaar geleden in de Grote Zaal van TivoliVredenburg in Utrecht, dan kan een zaal zomaar betoverd worden. De muziek van het gezelschap, die is ontleend aan de Noorse cultuur van eeuwen geleden, kan zeer intens worden uitgevoerd en daarmee magische krachten krijgen. Probeer die maar eens los te maken bij een livestream.

Het moet gezegd: Wardruna heeft alles uit de kast gehaald. De vaste, bezielende bandleden Einar Selvik (zang, compositie, instrumenten) en Lindy-Fay Hella (zang) krijgen steun van een drietal mede-instrumentalisten en een tweede zangeres, en de band baadt bij ieder nummer in een ander, prachtig lichtplan. Het geluid is perfect: de snijdende vrouwenstemmen roepen de oude Noorse goden aan naast prachtig bassende percussie op dierenhuiden en houten tokkel- en strijkinstrumenten waar Odin de snaren voor moet hebben gespannen.

Wardruna speelt liederen van de laatste plaat Kvitravn, en die stukken zijn indrukwekkend: vooral het nummer Vindavlarljod gaat door merg en been, dankzij de hypnotiserende cadans van de krassende lier en de schelle aanroepingen van zanger Selvik, uiteraard in het oud-Noors. Je waant je dwars door je computerscherm heen in het decor van de tv-serie Vikings, waar Wardruna muziek voor schreef en waar de band de wereldwijde adoratie aan te danken heeft. Het al wat oudere nummer Urur wordt fenomenaal gespeeld en ziet er spectaculair uit, met twee omhoog kringelende koperen hoornen die opdoemen uit de mist rond het podium en daarna de rillingen over de rug jagen.

Wardruna weet uit een antieke en mystieke cultuur opnieuw zeer indringende muziek te toveren, die ons volgens de bandleden ook nog iets kan leren. In de optiek van de band zou een hernieuwd contact met de natuur en de menselijke oorsprong de toegetakelde wereld nog weleens van dienst kunnen zijn.

Wardruna

Pop

★★★★☆

26/3, vanuit de concerthal Riksscenen in Oslo.

Meer over