TV-recensieArno Haijtema

Wanneer durft Op1 kritische vragen aan boeren te stellen?

null Beeld

Natuurlijk weet de redactie van Op1 best dat als zij de militante Farmers Defence Force uitnodigt, de nuance de studio uitrent. En dat het bezoek van FDF-voorvrouw Sieta van Keimpema niet tot nieuwe inzichten leidt, omdat zij immer op twee dogma’s tamboereert: boeren worden ‘gemarginaliseerd en gecriminaliseerd’ en de stikstofregels moeten van tafel.

Tóch was het tergend dat het kritische bedoelde Op1 woensdag de drie boeren die het agrarisch rumoer van de dag kwamen toelichten ongehinderd hun stokpaardjes liet berijden, zonder met lastige vragen een barrage op te werpen.

Het was de dag dat minister Carola Schouten van Landbouw een werkbezoek moest afgelasten door de dreiging van demonstrerende boeren. Een oorlogssfeer, vond presentator Charles Groenhuijsen. ‘Zo komt het wel over’, beaamde Van Keimpema. ‘Op een moment dat je hard werkt met ambtenaren van het ministerie. Mevrouw Schouten is nooit aanwezig geweest bij die overleggen, ze weet niet wat er speelt.’ Tja, lastig verwijt, juist nu de minister het werken onmogelijk was gemaakt.

Schouten komt wel uit de boerenwereld, wierp Groenhuijsen op. ‘Als je in een boerengezin bent geboren, heb je nog geen boerenhart’, vond Van Keimpema. ‘Iedereen staat weleens naast een koe; dat wil niet zeggen dat je iets begrijpt van de sector.’ Juist. Over naar boer Laurens van der Gun, eerder die dag nog gearresteerd bij de demonstratie (met vijftig aanhoudingen) in het Drentse Wijster. Van der Gun kwam met één agendapunt: ‘De stikstofbeperking moet van andere sectoren komen. De landbouwsector bíndt ook stikstof.’

FDF-voorvrouw Sieta van Keimpema. Beeld
FDF-voorvrouw Sieta van Keimpema.

Presentator Carrie ten Napel lichtte toe: ’De koeien eten gras. De uitstoot komt terecht op het gras. Dat eten ze weer, de cirkel is rond.’ Inderdaad, beaamde Van der Gun. Ten Napel: ‘Dus er wordt veel minder uitgestoten dan er nu wordt bekendgemaakt?’ Van der Gun: ‘Ja, eigenlijk niks.’ Mag een boer die de problemen in de veeteelt zo flagrant ontkent een béétje het vuur aan de schenen worden gelegd?

Het gesprek kwam op de doodsbedreigingen die D66-Kamerlid Tjeerd de Groot had ontvangen. ‘Mensen vragen zich wel af, waar zijn die boeren mee bezig’, vroeg Groenhuijsen retorisch ‘Op Facebook heb ik als bestuurder ook de nodige bedreigingen gehad. Allemaal anoniem, ze schreeuwen maar wat. Daar doe ik helemaal niets mee en de politie ook niet’, stelde Van Keimpema. En jij-bakte: ‘Jullie site staat ook vol rotzooi.’

Onbedoeld liet de FDF-voorvrouw zich toch even in de kaarten kijken: ‘De minister stelt dat ze is bedreigd. Ik heb dat niet gehoord en niet gezien, dus dat lijkt me nogal overdreven.’ Daarmee minstens suggererend dat ze wel degelijk weet uit welke hoek de bedreigingen komen. Óf dat ze inside informatie heeft over aangiften bij de politie.

Alle reden voor Op1 om dóór te vragen. Maar het ging over ‘het gemoedelijke protest’ in Wijster en de ‘afterparty’ die er woensdagavond volgens Van Keimpema nog gaande was.

Meer over