AlbumrecensieReconnect

Walvisklanken en een verbluffende techniek van fluitiste Joséphine Olech ★★★★☆

null Beeld

Met dromerig zachte klanken van Claude Debussy trekt Joséphine Olech je bevallig maar dwingend mee in haar betoog over het belang van milieubescherming. Het is de boodschap van het debuutalbum van de fluitist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Reconnect, is de titel: de mens tegen de natuur.

Toward the sea (1981) van Tōru Takemitsu, gecomponeerd in opdracht van Greenpeace voor de campagne Save the Whales, is het kernstuk. Loom deinend klinkt de altfluit van Olech. De harparpeggio’s van Anaïs Gaudemard zijn als speelse golven. Meditatief is hun beeld van zo’n machtige walvis in een oneindige zee.

Explicieter is Vox Balaenae (walvisgeluiden, 1971) van George Crumb, voor elektronisch versterkte fluit, cello en piano. Olech gebruikt haar tong, stembanden en vingers voor special effects; de vele gezichten van de dwarsfluit tonend. Dat doet ze ook in de cd-première van Rekindle (2009) van Michel van der Aa, met een vooraf opgenomen soundtrack die (fluit)geluiden bevat. Olech gaat met haar verbluffende techniek de dialoog aan met de geluiden.

Joséphine Olech

Reconnect

Klassiek

★★★★☆

Es-Dur

Lees ook

Hoe vinden musici het om op 1,5 meter afstand te spelen? ‘Ik schakel mijn instinct uit’, zegt Joséphine Olech.

Meer over