Wallinger (48) oudste winnaar gerenommeerde Turner Prize

LONDEN De prestigieuze Turner Prize is maandag gewonnen door Mark Wallinger. De Brit, door velen al getipt als winnaar, kreeg de prijs van 25 duizend pond voor Sleeper, een film waarin is vastgelegd hoe de kunstenaar in een berenpak ’s nachts door een Berlijns museum struint....

Gert-Jan van Teeffelen

De 48-jarige Wallinger is de oudste winnaar in de 23-jarige geschiedenis van de prijs. Deze status als ‘senior’ ontlokte de kunstenaar de uitspraak dat de prijs, overhandigd door acteur/regisseur Dennis Hopper, ‘nu kennelijk openstaat voor iedereen die nog een polsslag heeft’.

De Turner Prize wordt uitgereikt voor het in de ogen van de jury beste kunstwerk van een Britse of in Groot-Brittannië levende kunstenaar. De genomineerden mogen ieder een werk inzenden, maar de beoordeling is tevens gebaseerd op hun overige werken.

Zo is de uitverkiezing van Wallinger vooral een bekroning voor State Britain, een replica van de stellage die de vredesactivist Brian Hawe sinds 2001 had opgebouwd aan Parliament Square, pal tegenover het parlement in Westminster.

Hawe bivakkeert met zijn anti-oorlogskamp, waarin Irak en Afghanistan centraal staan, nog steeds op deze plek in Londen, maar veel van de tientallen meters aan spandoeken, foto’s en andere objecten werden eerder dit jaar in beslag genomen door de politie.

Wallinger, die het werk van Hawe had vastgelegd op foto’s, herbouwde het kamp in het museum Tate Britain, waar het tot september te zien was. Wallinger had veertien medewerkers en 90 duizend pond nodig om dit werk te realiseren.

Gert-Jan van Teeffelen

Meer over