'Wacht maar, tot je het uitspreekt!'

De toewijzing van domeinnamen op Internet is liberaler geworden. Iedereen mag nu een zeer algemeen woord ('fiets') als naam voor zijn website claimen - mits hij de eerste is....

wil registreren. Die naam wordt echter geblokkeerd door de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), die als onafhankelijke instelling in Nederland de domeinnamen die eindigen op punt-nl toewijst. Want het reglement zegt dat 'de domeinnamen niet strijdig mogen zijn met de openbare orde en de goede zeden.' De Kreek: 'Neuken strijdig met de goede zeden? Anno 1999? Waar bemoeit de stichting zich mee?'

Veel scabreuze namen blijken gewoon toegewezen. Veelal aan eigenaren woonachtig op de Veluwe. Www.pijpen.nlwww.beffen.nl blijken volgens de database van de SIDN geregistreerd door digitale advocaat Jeroen de Kreek, geen onbekende in de Internet-wereld. Er staat geen website op deze Internet-adressen. De Kreek vroeg de namen aan om argumenten te verzamelen. Immers: waarom zou neuken zoveel zedelozer zijn dan pijpen?

Nederlandse domeinnamen, eindigend op nl waren lange tijd stukken moeilijker te bemachtigen dan domeinnamen eindigend op bijvoorbeeld com. Als fietsenmaker kon je niet zomaar www.fiets.nl bemachtigen, en de slimmeriken die www.pils.nlwww.geldlening.nl aanvroegen kregen ook nul op het rekest. Te monopoliserend. Vanaf juni werd de toewijzing echter liberaler. De Nederlandse e-commerce moest tenslotte ook kunnen groeien. Dus: gewone woorden mogen tegenwoordig. Mits niet in strijd met de goede zeden.

Er onstond deze zomer dan ook een run op allerlei toegankelijke woorden. Niet zozeer door de fietsenmaker, als wel door investeerders die geloven in de zogenoemde domeinnamen-successtory's. Al eerder ging www.fuck.com voor een vermogen van de hand, had het Haagse bedrijf V3 succes met zijn 'come.to-domeinen', en beschikt Ynte over veel van de seksgerelateerde domeinnamen uit de Veluwe. Ze staan in de aanbieding op www.domeinmarkt.com. Ynte least zelfs domeinen, overigens niet allemaal seksgerelateerd: www.internettelephone .com least Ynte aan een Amerikaans bedrijf. Hij investeerde een ton en hoopt binnenkort rijk te zijn. Collega Jan Brokerhof uit Otterlo, die in het dagelijks leven een assurantiekantoor runt, blijkt achter een ander deel Veluwse domeinen schuil te gaan. Zo kan het komen dat een keurige verzekeraar www.anus.nl in de aanbieding heeft. Ook Brokerhof investeerde een ton. Hoewel er nog geen cent is terugverdiend, gelooft hij heilig in de toekomst. Vooral met zijn www.2hot4u2c .com. Brokerhof, overtuigd van een vette vis: 'Spreek het maar eens uit! Too hot for you to see.' Op Brokerhofs website www.domeinplein.nl staan alle namen die hij als 'commercieel' beschouwt, onder meer www.afslanken.nlwww.internethypotheek.nlwww.telnr.nl.

Het schiet onderwijl lekker op: de SIDN wees gisteren de honderdduizendste nl-domeinnaam (www.hetkaasboerinnetje.nl) toe. Vorige week werden negenhonderd tot dan toe geweigerde domeinnamen in het kader van de liberalisatie vrijgegeven. Het zorgde binnen de Internet-wereld voor grote beroering. Vanaf 1 september 00.00 uur kon je de domeinen aanvragen: wie het eerst mailde, het eerst maalde. In de nacht ontstond een ware mailstorm. Gevolg: SIDN-computer plat, en teleurgestelde aanvragers die hun mailtjes op middernacht hadden geprogrammeerd en ze 's ochtends onbestelbaar retour vonden. Na het herstel zijn de domeinen allemaal vergeven. Onder andere www.moederdag.nl was reuze populair.

De regering lanceerde vorige week trots haar website www.overheid.nl. Advocaat De Kreek registreerde www.regering.nl. Ook beschikt hij over www.troonrede.nlwww.prinsjesdag.nl. De Kreek: 'Voor de burger zou het misschien toch prettig zijn als hij de troonrede kan lezen op www.troonrede.nl.' Hij wil discussie aanzwengelen, en 'de grenzen van het reglement verkennen'. Volgens de advocaat hinkt de Stichting met haar geliberaliseerde beleid op twee benen: liberaliseren enerzijds, en monopolisatie en zedenloosheid tegengaan anderzijds. 'Dat gaat niet samen. Dat levert nog veel meer onbegrip en ongenoegen op dan de oude regelgeving.'

N.B.: Dit artikel is op verzoek van een van de geïnterviewde en na goedkeuring van de hoofdredactie van de Volkskrant geanonimiseerd in april 2014.

undefined

Meer over