DagboekElizabeth Wynne (1778-1857)

Waarom zou je in hemelsnaam non willen worden?

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Een non en een meisje rond 1940  Beeld ullstein bild via Getty Images
Een non en een meisje rond 1940Beeld ullstein bild via Getty Images

Rorschach (Zwitserland), 2 juli 1793

Ik ben deze ochtend naar Rorschach gegaan om de drie meisjes te zien die vandaag hun geloften afleggen om non te worden. We kregen toestemming het klooster in te gaan.

Je kunt je geen saaiere plechtigheid voorstellen; het deed mij pijn drie jonge meisjes te zien die zich uit vrije wil voor de rest van hun leven laten opsluiten. Aan­gezien ik een plaats bij het orgel had verworven, genoot ik het voorrecht een groep nonnen te zien die ieder een ander instrument bespeelden, de een op trompet, de ander op trommel.

Ik had de grootste moeite om niet in lachen uit te barsten, maar tegelijkertijd vond ik het bedroevend om toe te kijken terwijl die drie jonge nonnen hun geloften aflegden – hoewel niemand ze dwong om non te worden, vond ik toch dat ze mijn medelijden verdienden.

Daarna maakte ik een wandeling door de kloostertuin, maar de kloostercellen kreeg ik niet te zien. Mij werd verteld dat de nonnen op stro slapen, dat ze zich nooit mogen ontkleden en dat er onafgebroken twee van hen in ­gebed zijn, ieder om de beurt.

Is het voorstelbaar dat iemand dom genoeg is om zo’n leven te willen leiden? Wat mij betreft: een klooster kan mij slechts met afschuw vervullen. De gedachte dat ik in zo’n benauwde ruimte zou worden opgesloten, is genoeg om me gek te maken.

Elizabeth ‘Betsey’ Wynne (1778-1857). Uit The Wynne Diaries. Oxford University Press, 1952.

Meer over