Top & FlopSelfies

Waarom je wél een selfie wilt met Ariana Grande en níét met Mark Zuckerberg, zeker niet als je politicus bent

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek.

Nadia Ezzeroili en Gijs Beukers

Top (Ariana Grande)

Ariana Grande. Beeld EPA
Ariana Grande.Beeld EPA

Zangeres Ariana Grande (24) stal vorig jaar vele harten toen ze na de terroristische aanslag in Manchester (22 doden en 139 gewonden, waarvan de helft kinderen) een benefietconcert organiseerde en iedereen opriep tot ‘One Love’. Met het concert haalde ze maar liefst drie miljoen euro op voor het Rode Kruis. Wat een vrouw.

Toch bestaan er nog veel mensen voor wie dit niet voldoende is, getuige de storm van negatieve reacties die ze kreeg toen haar getroebleerde ex-vriend onlangs bij een auto-ongeluk betrokken raakte – ongeveer een maand nadat ze het had uitgemaakt. Teneur van de kritiek: als Grande haar vriend niet had verlaten, dan was haar ex niet gecrasht.

Dat ging de superster ook te ver. In een lange reactie op een van haar critici op Twitter legde ze in niet mis te verstane woorden uit hoe absurd het is om het zelfrespect en de zelfwaarde van een vrouw te reduceren door te suggereren dat een vrouw in een ongezonde relatie moet blijven. ‘Vrouwen verwijten maken wanneer een man niet in staat is om zijn leven op orde te krijgen is een groot probleem. Laten we daarmee ophouden.’ En: ‘Ik blijf voor hem bidden.’

Je kunt bijna geen beter rolmodel wensen voor haar jonge fans.

Nadia Ezzeroili

Flop (Cecilia Wikström)

De grote Mark Zuckerberg was dinsdag in Brussel. Het Europees Parlement verlangde tekst en uitleg over het lakse privacybeleid van zijn Facebook. Eerder verscheen Zuckerberg al om dezelfde reden in het Amerikaanse Congres, en dat leverde – naast hilarische vragen – torenhoge kijkcijfers op. De Europarlementariërs, over het algemeen behept met een verfijnd publiciteitsgevoel, roken dus hun kans.

Van een kruisverhoor was door een gebrekkig format echter geen sprake. Zuckerberg stak zijn sorry-riedel af, hoorde de verontwaardigde vragen aan, vatte die bondig samen en beantwoordde ze vervolgens half. Ruimte om hem te interrumperen was er nauwelijks.

Dat valt de parlementariërs moeilijk kwalijk te nemen; Zuckerberg kwam vrijwillig en bepaalde zodoende de voorwaarden. Wél kwalijk was het gedrag van de Zweedse liberaal Cecilia Wikström, die als volksvertegenwoordiger had moeten opkomen voor de rechten van haar burgers, maar in plaats daarvan na de mislukte ondervraging als een groupie naar Zuckerberg snelde voor een selfie.

Op donderdagmiddag staat de teller op 163 likes en 672, vrijwel allemaal verbijsterde, reacties op Twitter. ‘Je zit niet bij een concert van Beyoncé, je had iemand die waarschijnlijk talloze Europese wetten heeft overtreden onpartijdige vragen moeten stellen’, reageerde twitteraar Rianne Meijer (393 retweets en 2.200 likes). Wikström blokkeerde haar vervolgens.

Behalve kruiperig is ze ook nog lichtgeraakt.

Gijs Beukers

Meer over