Waarom de werken-met-Woody-vraag topacteurs plots met een pr-probleem opzadelt

Zonder een Woody Allen-film was het cv van een topacteur tot voor kort niet compleet. Filmverslaggever Bor Beekman signaleert in zijn wekelijkse column een duidelijke kentering.

Bor Beekman
Woody Allen Beeld epa
Woody AllenBeeld epa

Tot voor kort viel het risico voor acteurs in een komedie van Woody Allen te overzien. Had je geluk, dat zat je in A Midnight in Paris (2011) of zelfs in Blue Jasmine (2013). Had je pech - arme Greta Gerwig - dan zat je in To Rome With Love (2012), de absolute bodem van het oeuvre van de 82-jarige New Yorker. Maar ook dan rekende niemand je dit al te zeer aan. Je had toch maar met Hem gewerkt - zonder was het cv van een acteur niet compleet.

Goed, er waren die Mia, Dylan en Ronan Farrow. Altijd als er Globes en Oscars werden vergeven, of een Allen-film net feestelijk in première ging, stuurden ze nare en belastende tweets rond over hun ex en stiefvader. Maar, heel eerlijk: niemand in Hollywood zat ermee. Zou je willen werken met Woody Allen? was een onschuldige vraag. Wie wilde dat nou niet?

Toen viel Harvey Weinstein, mede dankzij het journalistieke spitwerk van dezelfde Ronan Farrow. En zeilde een 25 jaar oude beschuldiging met de #MeToo-wind in de zeilen gestaag naar de voorgrond: Allen zou zijn destijds 7-jarige aangenomen dochter Dylan in 1992 seksueel hebben betast, op Mia Farrows zolder. Inmiddels verkeren we in fase drie. Bekende en veel minder bekende acteurs buitelen over elkaar heen om afstand te nemen van Allen, maken hun gages van Woody-films schuldbewust over aan het MeToo-fonds.

Er valt van alles te zeggen over de beschuldiging. Dat Allen in twee gerechtelijke onderzoeken werd vrijgesproken. Dat Allen zich destijds in een lelijke ruzie bevond met zijn ex Mia, nadat hij er vandoor ging met haar adoptiedochter Soon-Yi. Dat Moses, de iets oudere broer van Dylan en Ronan, volhoudt dat er helemaal niks van klopt, en zijn moeder hem en z'n broertje en zusje onder druk zette om Allen zwart te maken. Dat de rechter, die constateerde dat we nooit zullen weten wat er zich op zolder afspeelde, Allens omgang met Dylan desalniettemin 'uitermate ongepast' noemde.

Mia Farrow en dochter Dylan in april 2016 Beeld afp
Mia Farrow en dochter Dylan in april 2016Beeld afp

Men kan een week studeren op de strafrechtelijke rapporten, maar voor de huidige kentering doen ze er nauwelijks toe. Dylan zegt al twintig jaar dat ze is misbruikt door Allen. En nu er eenmaal voldoende acteurs zijn die zeggen dat ze Dylan geloven, kampt elke acteur die de werken-met-Woody vraag positief beantwoord terstond met een pr-probleem.

'Ik geloof Dylan', sprak Natalie Portman deze week tegenover Oprah Winfrey, die zichtbaar tevreden was met dit antwoord. Ook medegast Reese Witherspoon geloofde Dylan, en citeerde Holocaust-overlever Elie Wiesel: 'neutraliteit helpt de onderdrukkers, niet de onderdrukte'.

Woody de onderdrukker. Of het is waar, of het is de ultieme triomf van het door zoveel films vervlochten paranoïde wereldbeeld van Allen: dat het universum hem ongunstig gezind is, dat iederéén achter hem aan zit.

Ik geloof niet dat het er toe doet wat ik geloof. Maar een ding geloof ik wel: Woody Allen moet op zoek naar een knappe castingagent.

Meer over