Waarom bij de NPO de zomerstop al is begonnen

Stem vanavond om 19.00 uur af op NPO 1 en een vederlicht zomerbriesje waait je tegemoet. Geen snel pratende presentator over het gesprek van de dag, maar herhalingen van Bed & Breakfast, het MAX-programma waarin verschillende stellen elkaars B&B beoordelen. Om 23.00 uur is er ook al geen talkshow meer, maar de herhaling van de herhaling van 10 Jaar Ik vertrek; BN'ers mogen hun favoriete rampzalige aflevering van het emigreerprogramma becommentariëren.

De talkshow van Eva Jinek was vorig jaar zomer nog dagelijks in juni en augustus te zien, maar keert nu pas weer terug in de wintermaanden. Beeld anp
De talkshow van Eva Jinek was vorig jaar zomer nog dagelijks in juni en augustus te zien, maar keert nu pas weer terug in de wintermaanden.Beeld anp

Ja, het is al zomerstop op de NPO en we zullen het weten ook. De Wereld Draait Door en Pauw zijn er pas 22 augustus weer. 'Veel te vroeg', twitterde ook Jeroen Pauw over de door de NPO ingelaste vakantie. Zijn redactie verstuurde een ludiek plaatje inclusief palmbomen en ondergaande zon: 'Take a break...Pau(w)ze... and enjoy the summer'.

Wie van deze zomer wil kunnen genieten op tv, moet wel van sport houden, want een praatprogramma over andere actualiteiten komt er niet. Waar vorige jaren Jinek of Knevel & Van den Brink de latenight-lacune opvulden, wordt nu ruim baan gegeven aan de sportzomer, met achtereenvolgens het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen. 'Die keuze heeft niets te maken met de kwaliteit van Jineks talkshow', benadrukt Frans Klein, directeur televisie van de NPO.

'Ik heb het altijd merkwaardig gevonden hoelang de zomerstop van de NPO duurt', zegt Bert van der Veer, tv-deskundige en regisseur van Jinek. 'Er gebeurt nu nog ontzettend veel in de wereld. Het is niet alsof de talkshows om items verlegen zaten de afgelopen maanden. Je mist toch die bijdrage aan de opinievorming nu. Als regisseur van Jinek had ik dat gat absoluut willen opvullen. Maar men was van mening dat de rijke sportzomer de kijker genoeg zou bevallen, ook al doen we niet eens mee aan het EK.'

Wat betreft nieuws en het maatschappelijke debat - toch een kerntaak van het publieke bestel - houdt de NPO het 's avonds op het NOS Journaal en Nieuwsuur, dat in de zomer een half uurtje later begint om niet te concurreren met de sport op NPO 1. Een talkshow op een ander net dan NPO 1 werd niet mogelijk geacht. Nieuwsuur kreeg op NPO 2 voorrang vanwege de continuïteit en NPO 3 is een jongerenzender (en wordt bovendien matig bekeken). Een tijdelijke talkshow optuigen voor de komende twee weken werd ook niet als een realistische optie gezien, laat een woordvoerder weten: te duur en omslachtig.

Intussen heeft RTL Late Night het rijk alleen. Humberto Tan gaat wel op vakantie, maar hij wordt vanaf 1 juli een maand lang vervangen door Peter van der Vorst. Luuk Ikkink maakt plaats voor Jan Jaap van der Wal. Van der Vorst zat dit jaar eerder op die stoel toen Tan werd uitgeroepen tot Omroepman van het jaar en de hele uitzending aan het succes van de eigen presentator werd gewijd, die lachend aan tafel zat.

Na positieve reacties van RTL-kijkers op het doorlopend uitzenden van RTL Boulevard de afgelopen zomers, besloot de zender ook RTL Late Night de gehele zomer te programmeren, zegt een woordvoerder. Over de concurrentie met RTL lijkt de NPO zich weinig zorgen te maken. Frans Klein vertrouwt op de sterke programmering van NPO 1: 'Het is aan de kijker om een keuze te maken, net als het hele jaar door.'

Toch meent de NPO dat van een zomerreces geen sprake is. Een blik op het aanbod voorspelt vooral de zoveelste zomerse zegetocht voor Omroep MAX. Zo begint We zijn er bijna weer en ook Groeten van MAX krijgt een nieuwe reeks. Verder is er vanaf 11 juni een maand lang elke dag een spannende nieuwe detective op NPO 2 te zien, met dank aan KRO-NCRV.

Voor het spannende gesprek van de dag is de kijker aangewezen op RTL 4.

Sportzomer

Op NPO 1 start vanaf 10 juni om 23.00 uur Studio France, een programma vergelijkbaar met Studio Brasil uit 2014, waarbij Henry Schut en Hugo Borst (met zijn teckel Messi) op rode banken hingen en samen met gasten over voetbal praatten. Dit EK wordt dat duo aangevuld met een nieuw vast gezicht: Rafael van der Vaart. Daarna zal een latenight-Tour-programma met Herman van der Zandt en Dione de Graaff te zien zijn, waarvan donderdag de naam en exacte invulling bekend wordt. Anders dan Studio Tour, dat vorig jaar voor het eerst werd uitgezonden, wordt deze vervanger niet in Hilversum opgenomen, maar op locatie in Frankrijk, net als de Avondetappe met Mart Smeets. Op 4 augustus begint Studio Olympic Parc vanuit Rio de Janeiro, met Henry Schut als presentator en ex-judoka Edith Bosch als sidekick.

Meer over