Waarom alle recepten van de BBC-site verdwijnen

De BBC haalt ruim 11 duizend recepten van de website vanwege bezuinigingen. De Britse omroep kort flink op de online activiteiten en schrapt daarom een deel van de website. Recepten uit kookprogramma's van de omroep blijven nog dertig dagen op de site zichtbaar en zullen dan verdwijnen.

Nigella Lawson. Beeld afp
Nigella Lawson.Beeld afp

Bijna 20 miljoen euro per jaar moet de BBC bezuinigen. Ook een reeks reisverhalen verdwijnt. Volgens The Guardian wordt de commerciële dienstverlening BBC Good Food wel gehandhaafd. BBC maakt later zelf nog meer bezuinigingen bekend. Eerder dit jaar kondigde de omroep al aan om de komende vier jaar ruim 100 miljoen euro te bezuinigen.

Het gaat om recepten van bekende televisiekoks als Nigella Lawson, James Martin en Mary Berry. De bekende culinair journalist Jack Monroe is niet blij met de bezuinigingen. 'Toen ik in de bijstand zat heb ik leren koken aan de hand van gratis online recepten', aldus Monroe. 'Het is een schande dat de BBC deze belangrijke dienst schrapt.'

'BBC is imperialistisch'

De bezuinigingen volgen op conflicten tussen de omroep en de Britse regering over de rol en marktpositie van de BBC. De minister van Financiën George Osborne klaagde eerder over de recepten. Hij beschuldigde de omroep van 'imperialistische ambities' en noemt het niet wenselijk dat de BBC online de concurrentie aangaat met websites van kranten. De focus moet volgens Osborne liggen op televisie en radio.

The New York Times investeerde onlangs nog in de eigen receptenpagina. De krant ging eerder deze maand een samenwerking aan met de online maaltijdenwinkel Chef'd. Vanaf komende zomer kunnen lezers direct vanaf de kookpagina van The New York Times de benodigde ingrediënten bestellen.

Meer over