Waar was het zomerse hupsje van Tame Impala?

Het psychedelische Australische indiebandje Tame Impala mag op Lowlands, als een van de afsluiters op de late zondagavond, eigenlijk geen bandje meer worden genoemd. Toch voel je je na het optreden op Lowlands een beetje bekocht.

null Beeld anp
Beeld anp

Met de vorige maand verschenen plaat Currents is Tame Impala ineens een act van formaat, die de weelde van een ramvolle Heineken in Biddinghuizen zou moeten kunnen dragen (en die binnenkort dan ook verschijnt in de Heineken Music Hall).

Wat een prachtige popplaat is dat album Currents - en beslist een van de mooiste popplaten van het jaar: vol zwevende, sprankelende en melodieuze popliedjes, gedragen door tintelende synthesizers, gonzende gitaren die ouderwets meters mogen maken, en de ijle en bescheiden maar recht tot het hart sprekende stem van psychgenie Kevin Parker.

null Beeld anp
Beeld anp

Teleurstelling

Wat jammer dat de band dat fantastische nieuwe en levenskrachtige werk, dat op plaat eigenhandig is ingespeeld door voorman Kevin Parker, in de Heineken heeft verpakt in een log en ploegend rockgeluid. Het is vooral de drummer die liedjes als het in potentie toch bijzonder lichtvoetige Let It Happen met doffe klappen tegen de grond duwt. En trouwens: waar is dat frisse loopje over de synthesizer gebleven, dat je op plaat zo aangenaam kietelt? Opgevreten door een dikke baslaag. Tame Impala heeft het zomerse hupsje, dat nu net wél in het nieuwe liedwerk zit verstopt, in de kleedkamer gelaten.

Ergens halverwege de set, zo ongeveer rond The Moment, lijkt het geluid iets beter te worden, zeker als de synthesizer halverwege het nummer in een lekker zuigend retrogeluid door de Heineken scheurt. Maar ook hier verwaait de stem van Parker, alsof hij door net iets te veel flanger- en echo-effecten wordt getrokken.

Zo voel je je bij Tame Impala voortdurend een beetje bekocht, juist omdat je weet wat voor sublieme liedjes er schuilen in de op Lowlands toch echt te bruut gespeelde psychrock.

En in de Heinekentent is die teleurstelling toch ook wel voelbaar. De ontlading blijft uit, en een door de band gevraagd 'happy birthday' voor een 'vriend van de band' blijft dus ook achterwege, en wordt hooguit door de eerste rijen meegezongen. Uit beleefdheid.

Tame Impala, 23/8, Lowlands (Heineken), Biddinghuizen.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over