Waar is Spinvis nu mee bezig?

Waar is muzikant Erik de Jong, alias Spinvis, nu mee bezig?

Spinvis in zijn souterrainstudio. Beeld
Spinvis in zijn souterrainstudio.Beeld

'Ik werk in een buiten- en binnenwereld. In de buitenwereld werk ik aan veel projecten - zo schreef ik voor Hadewych Minis onlangs een monoloog: De storm. Het is gebaseerd op het toneelstuk The Tempest van Shakespeare.

'Zo'n monoloog schrijven lijkt op het maken van een lied. Dat komt door de gebezigde spreektaal: toonhoogte, twijfel, pauze tussen woorden - al die zinsbuigingen en onbedoelde informatie. Daar houd ik van. Ik zal niet snel een dichtbundel of boek schrijven; op papier is dat allemaal moeilijker uit te leggen.

'De storm is eigenlijk een toneelstuk in een toneelstuk. Het gaat over iemand die gaat trouwen, maar terwijl Hadewych de tekst uitspreekt beseft ze dat die eigenlijk over haar gaat: ze raakt vertwijfeld, begint te mompelen en gaat woordjes wegmoffelen - de taal achter de taal.

'Natuurlijk is zo'n monoloog moeilijk. Het is eindeloos bijschaven. Het is lastig humor en ironie in de tekst te verwerken. Daar ben ik zuinig mee. Het is als kruiden in een gerecht - je hebt maar een beetje nodig om het lekker te maken.

'De meeste tijd ben ik nu in mijn binnenwereld: in mijn huis, helemaal in mijn eentje, werk ik aan de nieuwe Spinvisplaat, die ik in december af wil hebben. Ik werk er elke dag een beetje aan. Dat werkt voor mij het beste: dan kan ik afstand nemen en twijfelen. Het is als een groeiend veld met plantjes. Soms is er eentje klaar en kan het verpot worden.

'In mijn souterrain speel ik alles zelf in en maak alle arrangementen. Ik heb hier een piano, drums, gitaren en een bas. Het begint met een drummachine of melodietje en ik weet niet waar het heen gaat. Dat werkproces lijkt heel chaotisch, maar voor mij is het logisch.

'In mijn veld groeit van alles - sommige plantjes zijn al twintig jaar onderweg. Voor het album snijd ik er dertien of veertien af. De tekst is het meeste werk, een enorm gepuzzel. Maar wel de allerleukste puzzel.'

Meer over