Waar is modeontwerper Bas Kosters nu mee bezig?

De Volkskrant belt aan bij makers en vraagt hun waaraan ze op dit moment werken. Deze week: Waar is modeontwerper Bas Kosters (39) nu mee bezig?

Famke van Montfoort
null Beeld
Beeld

'Momenteel ben ik bezig met de ontwikkeling van mijn nieuwe collectie, voor de herfst en winter van 2017-18. Die zal ik aankomende zomer showen. Hiervoor laat ik me inspireren door de natuur, ik ben repeterende onderdelen aan het creëren om kledingstukken van te maken. Het uitgangspunt is om veel gebruik te maken van het recyclen en upcyclen van materialen. Ik vind het intens verdrietig dat er zo veel wordt verspild.

'Ik koop veel oude dingen op, zoals katoenen landen- en reclamevlaggen. Tegenwoordig worden die gemaakt van polyester, maar katoen van vroeger heeft al een heel leven gehad en heeft daarmee dus karakter. De Nederlandse vlag is mooi, net als vlaggen van limonademerken die niet meer bestaan. Ik houd van die graphics. Wel zijn sommige zo speciaal dat ik ze nog even bewaar. Ik struin vlooienmarkten af, soms ben ik opeens op een zolder in Hilversum om vijf dozen vlaggen op te kopen. Dat doe ik allemaal zelf, materiaal kopen is zo specifiek. Je moet het zien en voelen.

'Er komt een werk in Museum Arnhem te staan dat voortvloeit uit mijn tentoonstelling I Want it to be Soft van afgelopen zomer. Dat was een overzicht van de afgelopen dertien jaar. Over het werk kan ik niet veel vertellen zonder te verklappen wat het is. Het is anders omdat het beeldend is en ik mixed media gebruik. Normaal werk ik met textiel, dus dit is voor mij nieuw en spannend. In juli staan er allemaal modeactiviteiten in Arnhem op het programma, daar past dit mooi bij.

'Ik ga een nieuwe theatervoorstelling aankleden, voor het duo Matroesjka. Bij het thema van de voorstelling en de karakters had ik direct een idee. Meteen wist ik hoe het eruit zou komen te zien en welke kant het moest opgaan. Binnenkort is de try-out, dan krijg ik ook de tekst. Theater is anders dan mode. Ik moet er rekening mee houden dat er misschien extreme bewegingen worden gemaakt. De kleding wordt intensief gebruikt.

Bas Kosters Beeld
Bas KostersBeeld

'Ook geef ik les op verschillende plekken. Kennis delen vind ik inspirerend en het houdt me scherp. Om van vijftien studenten het proces te doorzien, te kijken waar getrokken en geduwd moet worden, dat is leerzaam. Het is bij iedere student weer anders.

Meer over