Waar is kunstenaar Maarten Vrolijk nu mee bezig?

De Volkskrant belt aan bij makers en vraagt hun waaraan ze op dit moment werken. Waar is kunstenaar Maarten Vrolijk (51) nu mee bezig?

Maarten Vrolijk met zijn vaasachtige kunstobjecten. Beeld Arjan Benning
Maarten Vrolijk met zijn vaasachtige kunstobjecten.Beeld Arjan Benning

Ik schilder op dit moment in mijn huis in Dwarsgracht (Overijssel) aan aquarellen en olieverfschilderijen met verschillende bloemen. Ik schilder in mijn tuin aan het water. De omgeving waarin ik werk heeft veel invloed op het resultaat. In de werken die ik hier maak, herken ik de rust en de kalmte van het water. Het sprookjesachtige van de natuur. De olieverfschilderijen die ik in mijn atelier in Amsterdam maak, zijn heel anders. Veel abstracter en stoerder.

De kleuren en texturen van bloemen zijn de inspiratiebron voor nieuwe, eigen vormen. Ik werk heel intuïtief. Net zoals toen ik kortgeleden weer met glas begon te werken. Pas toen ik al een paar maanden aan mijn vaasachtige kunstobjecten werkte, ontdekte ik dat de structuren die ik op het glas had aangebracht op ontluikende bloemen lijken. Ik heb de collectie daarom Sakura genoemd, het Japanse woord voor bloesem.

Ik vind glas een heel interessant materiaal. Als je het kapotmaakt, breekt het vanzelf in allerlei prachtige natuurlijke vormen. Door met gebroken glas te werken, gebruik ik die puurheid van het materiaal. Ik kies glasscherven uit in verschillende kleuren. Door deze te verhitten verdwijnen de scherpe randen en beginnen de stukken glas op edelstenen te lijken. De patronen die ik daarmee maak, smelt ik met mijn team vast aan de grote vaasachtige vorm die tegelijk wordt geblazen.

Onlangs vroeg het Engelse modehuis Paul Smith mij glasobjecten te maken in kleuren die aansluiten bij hun collectie. Die serie is in september te zien in hun winkel in Londen. Tegelijk presenteert mijn vaste galerie in Londen, Vessel Gallery, mijn nieuwste Sakura-objecten. Intussen ben ik druk met het voorbereiden van tentoonstellingen en kunstbeurzen in Praag en Basel. In november zijn mijn schilderijen en glaskunst te zien bij Rademakers Gallery op de beurs PAN Amsterdam.

'Door glasscherven te verhitten verdwijnen de scherpe randen en beginnen de stukken glas op edelstenen te lijken.' Beeld Arjan Benning
'Door glasscherven te verhitten verdwijnen de scherpe randen en beginnen de stukken glas op edelstenen te lijken.'Beeld Arjan Benning

Het voelt alsof ik aan een tweede carrière ben begonnen. Aan de Design Academy Eindhoven ontwierp ik expressieve vloerkleden en kleurrijke handbeschilderde stoffen. Later maakte ik meubels, behang, servies en beddengoed met bloemachtige motieven voor bekende fabrikanten zoals Rosenthal en De Ploeg. Daarna ontwikkelde ik grote interieurcollecties. Toen ik 50 werd, kwam er een omslag. Ik voelde de urgentie om weer kunst te maken. Sindsdien maak ik deze vrije werken. Als ik nu terugkijk op al mijn werk, zie ik dat er een duidelijke handschrift in zit. De natuur zit in mijn dna.'

Meer over