Waar is fotograaf Erwin Olaf mee bezig?

De Volkskrant belt aan bij makers en vraagt hun waaraan ze op dit moment werken. Vandaag: waar is fotograaf Erwin Olaf nu mee bezig?

Famke van Montfoort
Erwin Olaf. Beeld ANP
Erwin Olaf.Beeld ANP

'Eind februari ben ik in Shanghai om me te laten inspireren en onderzoek te doen. Vorig jaar ben ik ontzettend onder de indruk geraakt van deze stad. Je ziet nog een klein stukje oude wereld, van voor de grote doorbraken, maar verder lijkt het een toekomststad. In Berlijn creëerde ik in 2012 een fotoserie gebaseerd op mijn gevoel bij die stad. Als droomwereld refererend aan de jaren '20 en '30: een interbellum die veel creativiteit losmaakte. Dat concept wil ik uitbreiden over meer steden. In Shanghai zal ik locaties bekijken, casten en onderzoeken met wie ik kan samenwerken. Misschien komt er ook een geluidsdecor bij, of ik ga het combineren met film. Dan kan dit najaar gaan fotograferen.

Grensgebieden

'Ik vind het interessant om grensgebieden te onderzoeken en stel mezelf vragen als: waar houdt fotografie op, waar begint iets anders? Hoe kan ik dat oprekken? Wel moet het altijd met beeld te maken hebben. Zo draaide 'Waiting', mijn film waar een vrouw wacht op een date, een paar weken geleden in concertgebouw De Doelen. Hierin wordt de kijker beproefd ook te wachten. Een voorstelling met livemuziek, heel dramatisch. Dit is precies wat ik wil: foto, film en live combineren - om fotografie naar een hoger niveau te tillen. Nu onderzoek ik of dit project kan gaan reizen.

'Net zoiets: ik ben met een Duits operahuis in gesprek om een opera te gaan vormgeven. Dat zou ik helemaal supertegek vinden, echt een verrijking.

'Een schitterend gebrek'

'Mijn doka heb ik nieuw leven ingeblazen, ik ben bezig met zwart-wit afdrukken. Enerzijds wil ik nieuwe wegen onderzoeken: met een 3D camera of film. Anderzijds hou ik ook van het afdrukken. En die rust, alleen. Ik kan volkomen geobsedeerd raken door een klein probleempje: is iets te grijs of te donker? Tot '97 drukte ik zelf af. De ambachtelijke handeling is als fietsen, maar je moet er wel weer inkomen. En je moet megageconcentreerd zijn om tot de perfecte afdruk te komen.

'Ik ben ook bezig de film 'Een schitterend gebrek', naar de roman van Arthur Japin, te gaan regisseren. Het script ligt nu klaar. Toen ik het boek las was ik razend enthousiast, en ben direct naar Arthur gestapt. Het verhaal beschrijft een vrouw, de eerste geliefde van Casanova, die wordt beschadigd door de pokken. Twintig jaar later komen ze elkaar weer tegen, in Amsterdam. Casanova heeft daar in zijn memoires ook over geschreven. Het wordt mijn eerste speelfilm.'

Meer over