nieuws

Vrouwen winnen alle belangrijke Grammy Awards, Beyoncé meest bekroonde vrouw aller tijden

Het was een historische avond voor vrouwen bij de Grammy Awards, de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen.

Beyoncé won zondagavond drie Grammy's. Daarmee heeft zij in totaal 28 Grammy's op haar naam, en is nu de meest bekroonde vrouw aller tijden.  Beeld AFP
Beyoncé won zondagavond drie Grammy's. Daarmee heeft zij in totaal 28 Grammy's op haar naam, en is nu de meest bekroonde vrouw aller tijden.Beeld AFP

Een protestlied van H.E.R. en Tiara Thomas werd uitgeroepen tot het beste nummer van het jaar, Taylor Swift won als eerste vrouw ooit voor de derde keer keer album van het jaar, Megan Thee Stallion werd uitgeroepen tot beste nieuwe artiest én won de prijs voor de beste rapprestatie, Billie Eilish won de prijs voor Opname van het jaar, en Beyoncé werd de meest bekroonde vrouwelijke artiest aller tijden.

Beyoncé, die voor negen Grammy’s was genomineerd, won er zondagavond drie voor de nummers Black Parade, Brown Skin Girl, en Savage. Daarmee heeft zij in totaal 28 Grammy’s op haar naam staan, en dat is er één meer dan de vorige recordhouder, countryzangeres Alison Krauss. Beyoncé heeft nu evenveel Grammy’s als de jazzmuzikant Quincy Jones. De lijst wordt aangevoerd door dirigent Georg Solti: de in 1997 overleden Hongaar won 31 Grammy Awards.

Protestlied

Het protestlied ‘I Can’t Breathe’ van de R&B-artiesten H.E.R. en Tiara Thomas werd geschreven nadat George Floyd omkwam door politiegeweld in de stad Minneapolis. ‘Ik heb dit nummer zelf opgenomen in mijn slaapkamer, in het huis van mijn moeder’, zei H.E.R. tijdens de uitreiking. ‘Wij staan voor de verandering die we willen zien, en je weet welke strijdvaardigheid we in de zomer van 2020 met elkaar hadden. Houd dat vast!’

Het album Folklore van Taylor Swift werd verkozen tot beste plaat van het jaar, de prijs die vaak wordt gezien als de meest prestigieuze van de Grammy Awards. Swift heeft deze prijs nu als eerste vrouw drie keer gewonnen. Ze was genomineerd voor in totaal zes Grammy’s, maar greep in de andere categorieën naast de prijzen.

Beste nieuwe artiest

Rapper Megan Thee Stallion mocht de Grammy voor beste nieuwe artiest in ontvangst nemen, ook een van de meer prestigieuze prijzen. ‘Best New Artist’ is een van de vier categorieën waarin muzikanten uit alle genres het tegen elkaar opnemen. Dat geldt ook voor de Album van het jaar, Nummer van het jaar (wat een prijs is voor de schrijver van het lied) en Opname van het jaar (de prijs voor zowel de artiest, als alle anderen die bij het nummer betrokken zijn geweest). De overige Grammy’s – er worden er in totaal ieder jaar ruim tachtig uitgereikt – worden verdeeld over genres als Pop, Rock, Country, R&B en Gospel.

Er waren optredens van onder meer Harry Styles, Billie Eilish en de band Haim, maar de prijsuitreiking werd vanwege de coronamaatregelen zonder publiek gehouden.

Billie Eilish treedt op tijdens de uitreiking van de Grammy's.  Beeld VIA REUTERS
Billie Eilish treedt op tijdens de uitreiking van de Grammy's.Beeld VIA REUTERS
Taylor Swift met haar prijs voor het Beste Album. 
 Beeld Jordan Strauss/Invision/AP
Taylor Swift met haar prijs voor het Beste Album.Beeld Jordan Strauss/Invision/AP
Meer over