Vrouwen domineren cabaret: Lonneke Dort wint Amsterdams Kleinkunst Festival

Lonneke Dort en Daniëlle Schel hebben op het Amsterdams Kleinkunst Festival respectievelijk de juryprijs en de publieksprijs gewonnen.

Lonneke Dort. Beeld Jaap Reedijk
Lonneke Dort.Beeld Jaap Reedijk

De dertigste editie van het Amsterdams Kleinkunst Festival is gewonnen door Lonneke Dort met het programma Want laten we wel wezen. De jury, onder leiding van Erik Pals (zakelijk directeur van Het Scapino Ballet), kende haar de Sonneveldprijs toe, terwijl Daniëlle Schel met haar programma Slagbeurt de favoriet was van het publiek in De Kleine Komedie. Na deze finale kunnen we wel voorzichtig een paar trends constateren.

De kleinkunst lijkt tegenwoordig voornamelijk gedomineerd door vrouwen. De (harde) grap in het cabaret blijft vooralsnog het domein van mannen, maar in de meer muzikale kleinkunst komt het talent voornamelijk uit de vrouwelijke hoek.

Succesvolste cabaretopleiding

Aan één conclusie kan verder niemand meer twijfelen: de Koningstheateracademie levert met Lonneke Dort de zoveelste festivalwinnaar af. Ook op Cameretten en het Leids Cabaret Festival werden triomfen behaald. De opleiding in Den Bosch mag zich met eerdere (vrouwelijke) festivalwinnaars als Louise Korthals, Kirsten van Teijn, Anne Neuteboom, Katinka Polderman én Kiki Schippers, die deze week de Annie M.G. Schmidtprijs won voor het beste theaterlied, de succesvolste cabaretopleiding van het Nederlandse taalgebied noemen.

Het hoogtepunt van originaliteit en ook meteen het schrijnendste nummer van de avond kwam van Lonneke Dort. Zij dwong haar publiek mee te zingen met een cynisch vluchtelingenlied: 'Dit is van mij, mij, mij, mij.'

Meer over