Vroege Pia-première 'Sunset Boulevard'

Pia Douwes betrad donderdag veel eerder dan gedacht de rode loper, bij ‘haar’ première van Sunset Boulevard...

Van onze verslaggever Hein Janssen

Eindhoven Eigenlijk zou Pia Douwes pas op 17 december haar grote première in Sunset Boulevard beleven, in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag nog wel. Maar het noodlot sloeg toe: twee weken terug gleed haar collega-hoofdrolspeelster Simone Kleinsma tijdens een snelverkleding in Nijmegen uit, raakte geblesseerd en van de ene op de andere dag moest Douwes de zware rol van Norma Desmond overnemen.

Het tekent Douwes’ professionaliteit dat ze haar producent Stage Entertainment meteen uit de brand hielp – the show must go on. Inmiddels is ze zo ingespeeld dat besloten werd de Pia-première met een maand te vervroegen. En zo lag er afgelopen donderdag voor het Parktheater in Eindhoven zowaar een rood lopertje. En stonden ook de gebruikelijke fotografen klaar, die dit keer bar weinig BN’ers zagen. En was RTL Boulevard aanwezig met Pia vooraf in de kleedkamer.

Los van dit alles, zoemde er natuurlijk maar één grote vraag rond deze tweede première van Sunset Boulevard: hoe zou Pia het doen?

Welnu. Pia zong vooral hard en goed, met een metalen timbre en veel vibrato, en als altijd openbaarde zich in haar stem een grote dramatische kracht. Maar of Pia nu een hoed op zette, of een zonnebril, ze bleef toch een tamelijk jonge vrouw met een voorbeeldig figuurtje, die in niets lijkt op de oude, vergeten filmster Norma Desmond van de stomme film. Dat ligt niet aan haar kwaliteiten als musicalster, dat ligt voornamelijk aan een verkeerde casting. Hoewel Douwes (44) en Kleinsma (50) in leeftijd niet eens zo veel verschillen, is er een wereld van verschil in doorleefdheid en warmte in de attitude van beide vrouwen. Daarom was het optreden van Kleinsma in Sunset Boulevard vorige maand van wereldklasse, en daarom lijkt het nu alsof Douwes terecht is gekomen in de verkeerde musical.

Als zij in de oudejaarsscène in een ravissante rode baljurk opkomt, lijkt het of ze ieder moment in een nummer uit Carmen kan uitbarsten – zo mooi en gepassioneerd is ze. Hier is van verval geen sprake meer. Weg tragiek.

Sunset Boulevard zonder Simone Kleinsma is in alles een doodnormale, niet bijzondere voorstelling.

Meer over