BoekenBestsellers

Vrijheid en gelijkheid in de bestsellerlijsten

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

Jet Steinz
null Beeld De Geus
Beeld De Geus

Vrijheid, gelijkheid, broederschap – daar gaat het deze week over in de bestsellerlijsten. In Mens/onmens (op 4 in de Volkskrant Toptien, op 23 in de CPNB Bestseller 60) beschrijft essayist Bas Heijne de westerse wereld als een wereld in de war, waarin emoties voorop staan, objectieve waarheid niet meer van belang is en we niet meer weten hoe samen te leven. Een hernieuwde waardering van de traditionele Verlichtingsidealen is volgens Heijne de oplossing – in elk geval voor het kwijnende liberalisme.

Liberalisme? Participatief socialisme zul je bedoelen! Aldus econoom Thomas Piketty. Zijn nieuwste baksteen Kapitaal en ideologie (1.136 pagina’s, op 51 in de Top 60) richt zich op gelijkheid, of eigenlijk: het ontbreken daarvan. Aan de hand van een analyse van ‘ongelijkheidsregimes’ vanaf de Middeleeuwen tot nu stelt hij dat ongelijkheid ingebakken zit in de structuren van het moderne kapitalisme, en stelt hij een nieuwe maatschappijvorm voor.

Maar terwijl Piketty vergaande gelijkheid bepleit, betoogt rechtsfilosoof Andreas Kinneging in De onzichtbare maat (op 10 in de Volkskrant Toptien, op 36 in de Top 60) juist dat gelijkheidsdrang uiteindelijk leidt tot een centralistische tirannie. Kinneging moet overigens ook niets hebben van ‘vrijheidsfundamentalisme’, want dat culmineert dan weer in anarchie. De Verlichting met haar streven naar vrijheid en gelijkheid heeft er volgens hem bovendien voor gezorgd dat het individu geen grenzen meer heeft, en daardoor alleen nog bezig is zijn of haar verlangens te bevredigen.

Wie er gelijk heeft, is nog maar de vraag. Daar kunnen verkoopcijfers niks over zeggen.

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1. Lucinda Riley: Zon; Xander Uitgevers

2. Jeroen Brouwers: Cliënt E. Busken; Atlas Contact

3. Jan Terlouw: Koning van Katoren

4. Bas Heijne: Mens/Onmens; Prometheus

5. Rutger Bregman: De meeste mensen deugen; De Correspondent

6. Yuval Noah Harari: 21 lessen van de 21ste eeuw; Thomas Rap

7. Andy Griffiths en Terry Denton: De waanzinnige boomhut van 117 verdiepingen; Lannoo

8. Pascal Mercier: Het gewicht van de woorden; Wereldbibliotheek

9. Yuval Noah Harari: Sapiens; Thomas Rap

10. Andreas Kinneging: De onzichtbare maat; Prometheus

De boekentip van

Leo van de Wetering (Donner): Henk Oosterling, Verzet in ecopanische tijden (Uitgeverij Lontano)

null Beeld Uitgeverij Lontano
Beeld Uitgeverij Lontano

Voor wie zich zorgen maakt om milieu en klimaat, maar in de kakofonie van feiten en meningen zoekt naar een meer omvattend begrip van wat er aan de hand is in de wereld, kan terecht bij ‘doendenker’ Henk Oosterling. Zijn onlangs verschenen boek biedt de lezer die niet opziet tegen wat filosofische krachttermen een weg ‘van ego-emancipatie naar eco-emancipatie’. En zoals in al het werk van deze Rotterdamse filosoof, is zijn inzet ook hier even lokaal als hemelbestormend van aard. Microkeuzes worden moeiteloos verbonden met grote gemeenschappelijke belangen. Oosterling overziet, hartstochtelijk schrijvend, het huidige discours en spoort aan op gerichte wijze in verzet te komen.

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Kooyker Leiden, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over