Vrij Nederland is vernieuwd en is er absoluut beter op geworden

Wat is lezenswaardig deze week? Vandaag: Vrij Nederland is vanaf de grond opnieuw opgebouwd, en er absoluut beter op geworden.

De nieuwe Vrij Nederland Beeld
De nieuwe Vrij NederlandBeeld

Rapper en vlogger Famke Louise (duizenden abonnees in koor: 'Wie???') op de cover onder het in ere herstelde rode logo van het legendarische, maar kwakkelende tijdschrift: in het eerste nummer van jaargang 79 geeft het rigoureus vernieuwde Vrij Nederland een duidelijk signaal af.

In talloze media kreeg hoofdredacteur Ward Wijndelts de afgelopen weken de kans de vernieuwingen toe te lichten. Het maandblad is klein, maar de naam nog steeds groot. Wijndelts overtuigde als ambassadeur. Cynisme is hem vreemd en het glas is altijd halfvol. Kenmerkende uitspraak: 'Na elk verhaal moet je denken: wauw, zoiets heb ik nog nooit gezien, wat fijn dat VN bestaat!'

Opmerkelijke overlevers

Alsof het om een start-up ging, begon VN op nul, vorig jaar al. Het blad werd vanaf de grond opgebouwd. Alles lag open, niemand was nog zeker van zijn plaats. Het kostte menig medewerker, met name freelancers, zijn plaats.

Opmerkelijke overlevers zijn twee oude rotten, Max van Weezel (politiek) en Carel Peeters (literatuur). Toevallig opent VN met een stuk van de een en sluit het af met een stuk van de ander. Ook Jöel Broekaert (eten) en Micha Wertheim (laten we het ontregelende satire noemen) kregen nieuwe kansen. Een groot deel van de redactie mocht blijven.

Toch is Vrij Nederland wel degelijk een ander tijdschrift geworden; een mooier tijdschrift ook. Waar VN voorheen de uitstraling had van een 'kil mannenblad' (hoofdredacteur Wijndelts), oogt het blad zachter en vriendelijker. Tekst en fotografie gaan gelijk op. De stukken zijn lang en worden zonder overbodige opsmuk gepresenteerd. De foto's zijn groot en fraai.

Vooruitgang

Verdwenen zijn tal van rubrieken en columnisten. In het nieuwe VN staat maar één interview, met tekenaar Ruben L. Oppenheimer. Niet de actualiteit is de motor, maar 'grote maatschappelijke en technologische veranderingen van deze tijd', aldus Wijndelts.

Het vloeit samen in het coververhaal van Lisa Bouyeure over de afwijkende manier waarop naar (jong) bloot in de kunst en in de populaire media wordt gekeken. (Dáár is Famke Louise). Op de volgende pagina's staat, lekker oldskool Vrij Nederland, de zesde Politieke Integriteits Index, onder de kop 'De VVD heeft weer de meeste én de grootste schandalen.'

Vrij Nederland is erop vooruitgegaan. Niet na elk verhaal denk je dat je zoiets nog nooit hebt gezien, dat kan nu eenmaal niet, maar het is fijn dat VN nog bestaat.

Tijdschrift Vrij Nederland vecht om zijn voortbestaan. Nu met een nieuwe formule en als maandblad. Is hiermee het lek boven?

Meer over