Vraagtekens bij beursgang Skype

Eigenaar eBay wil Skype verkopen, maar door een ruzie met de bedenkers is het voortbestaan van Skype ongewis...

Van onze verslaggever Ayolt de Groot

AMSTERDAM Even ‘skypen’ met een vriend of vriendin aan de andere kant van de wereld: het is maar de vraag of het straks nog kan. Moederbedrijf eBay dreigt het gebruiksrecht op de technologie achter Skype kwijt te raken, waarmee het voortbestaan van de populaire internetbeldienst onzeker is.

Internetbedrijf eBay kocht in 2005 Skype voor 1,9 miljard euro. De techniek bleef echter eigendom van de oorspronkelijke eigenaren en wordt sindsdien door eBay onder licentie gebruikt.

Joltid, het Zweedse bedrijf van de twee Skype-oprichters, wil die licentie intrekken, omdat eBay de voorwaarden van de licentieovereenkomst zou hebben geschonden.

Volgens Joltid heeft eBay inbreuk gemaakt op de broncode van Skype en daarmee op het intellectueel eigendom van Joltid. eBay ontkent dit.

De zaak komt in juni 2010 voor de rechter. eBay, dat Skype wil afstoten door het naar de beurs te brengen, kan echter zo lang niet wachten. Daarom werkt het bedrijf aan een eigen technologie die het hart van Skype moet vervangen.

Maar in een kwartaalrapportage aan beurswaakhond SEC schrijft eBay twijfels te hebben of het daarin zal slagen. Mocht het niet lukken en verliest eBay de rechtszaak, dan kan Skype, dat 480 miljoen gebruikers heeft, niet langer voortbestaan, aldus eBay.

Vooralsnog zegt eBay door te gaan met de geplande beursgang. Die is echter wel een stuk problematischer geworden. Want er mag weliswaar nog altijd groei zitten in de grootste internationale beldienst ter wereld (ten opzichte van vorig jaar steeg de omzet in het tweede kwartaal met 25 procent), het gedoe over de licentie maakt Skype voor andere partijen volstrekt oninteressant.

Een andere optie zou zijn om Skype terug te verkopen aan zijn bedenkers. Die hebben daar nog altijd oren naar, nadat eerdere onderhandelingen over een terugkoop van hun geesteskind op niets uitliepen.

Meer over