VPRO kiest opnieuw voor Janine Abbring als presentator Zomergasten

Janine Abbring keert deze zomer terug als presentator van het VPRO-programma Zomergasten. Abbring maakte in 2017 haar debuut als presentator van het interviewprogramma.

Janine Abbring won de Sonja Barend Award voor haar gesprek met Eberhart van der Laan in Zomergasten. Beeld anp
Janine Abbring won de Sonja Barend Award voor haar gesprek met Eberhart van der Laan in Zomergasten.Beeld anp

Abbring werd door kijkers en recensenten geprezen om haar humor, empathie en haar betrokken manier van interviewen van gasten als primatoloog Frans de Waal, psychiater Glenn Helberg en cabaretier Claudia de Breij. Vooral haar uitzending met de inmiddels overleden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan kreeg veel lof. Abbring ontving voor dit gesprek de Sonja Barend Award voor het beste tv-interview van het jaar.

Zowel Abbring als de VPRO had eerder al aangegeven te voelen voor een voortzetting van de samenwerking. De 41-jarige Abbring is vooral werkzaam als eindredacteur voor het populaire satirische tv-programma Zondag met Lubach. Hiermee won Abbring afgelopen jaar de felbegeerde Gouden Televizier-Ring, de belangrijkste Nederlandse televisieprijs.

Daarvoor werkte zij als onder meer als presentator van het radioprogramma Vroege Vogels, als documentairemaker voor RTV Noord en bij De Wereld Draait Door, waar zij items maakte als 'Jakhals'. Ze volgde vorig jaar Thomas Erdbrink als presentator van Zomergasten op, die één seizoen voor zijn rekening nam.

Meer over